Hoppa till innehållet

Användare:Episcophagus

Denna användare är inte kvinna (och inte mycket till karl heller) men hon skulle känna sig sprudlande stolt om någon kallade honom för "hon" eller "henne" i stället för "hen" (som bara är en beteckning för en politiskt korrekt skithög)
Från Wikipedia
Wikipedia:Babel
sv Den här användaren har svenska som modersmål.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
da-2 Denne bruger kan bidrage på et medium niveau af dansk.
de-1 Dieser Benutzer hat grundlegende Deutschkenntnisse.
Sök användare efter språk

Hello world!

Ja, jag vet att jag borde kallat mig Episcopophagus (namnet kommer från Thomas Henry Huxley som med all rätt betecknade sig som biskopsätare efter "debatten" med den religiösa fjanten Samuel Wilberforce), men kort är bra!

Jag har (knepigt nog) hållit i en tävling på svenskspråkiga Wikipedia:

Utmärkelse för ledarinsats i Veckans Tävling vecka 48, 2014
Utmärkelse för ledarinsats i Veckans Tävling vecka 48, 2014

Wikipedia:Veckans tävling/Artiklar som saknas


I övrigt, tja, någotsånär bred naturvetare. Läst lite biologi, kemi, matte, naturgeografi - kanske mest växtekolog, men f-n vet? Sysslat en del med insekter, mycket med fågel och en del "växter" såklart, men i övrigt mest dummat mig både här och där!

Kan inte räkna, men förstår varför (och sålunda är jag inte bara matematiker utan även filosof). Kan inte heller stava när jag skriver, vilket beror på att jag har tio (gissat antal) tummar som vare sig kommunicerar med varandra eller med något annat (detta gör mig dock inte till lingvist, men jag jobbar på det).

Man kan tycka att jag är en pretentiös skitstövel och ha jävligt rätt.

Försöker ändå bidra! Det borde du också göra!

De tio böcker som jag läst (utöver rörläggarfackets handbok "Det susar i rören"):

Epiktetos: Handbok i livets konst

Jaroslav Hašek: Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget

John Steinbeck: Loggbok från Cortez hav

Fjodor Dostojevskij: Brott och straff

Franz Kafka: Processen

Ernest Hemingway: Den gamle och havet

Albert Camus: Pesten

Hägg: Hägg

... skall försöka läsa sju böcker till när jag får tid...

Det ser mörkt ut...[redigera | redigera wikitext]

Mänskligheten står inför problem och det största problemet mänskligheten står inför är sin egen dumhet!

De två största dumheterna utgörs av ekonomernas heliga ko, tillväxten, och politikernas heliga ko, sysselsättningen. Dessa leder till de problem mänskligheten står inför. De bakomliggande drivkrafterna är girighet respektive maktbegär och båda är grundläggande former av dumhet - dumhetens elementarpartiklar om man så vill.

De korkade ekonomerna (som tror att pengar är vad verkligheten kan ersättas med) är så förbannat korkade att de inte begriper hur en exponentialfunktion fungerar i en verklighet med begränsade resurser. Och de korkade politikerna begriper inte att man inte behöver göra mer när man redan gör det som behövs göras (och de begriper inte heller att det som måste göras faktiskt också måste göras och att de har ansvaret för att det blir gjort).

Dessa två gruppers dumhet gör att människorna (som för att systemet skall "fungera" luras in i och hålls kvar i dumhet), helt jävla i onödan, förbrukar resurser som vi helt enkelt inte har råd med och med detta förstör föruttsättningarna för allt annat på den här planeten också - men människorna kan undvaras och får helt enkelt stå sitt kast, för de har ju på sätt och vis själva valt att gå in i och stanna i dumhet (eller... är det möjligen någon som väljer åt dem för egen vinnings skull?).

Det finns en tredje form av dumhet som utgör ett stort hot också: Människans tendens (och, tydligen också, rätt) att tro på vad som helst som saknar grund (inbillningar som grundas på att någon sagt så eller någon skrivit så) och att detta är förbjudet (och till och med straffbelagt) att ens angripa. Man får helt enkelt inte ifrågasätta de olika föreställningar folk har om jultomten eller andra hittepåfigurer, för hittepåfigurer är vad det handlar om.

Det finns därutöver en fjärde form av dumhet och det är människornas tendens att tro på att politiker och ekonomer löser detta. Denna dumhet är faktiskt skrattretande, för när löste en ekonom eller politiker något senast? Har de någonsin löst något?

Finns det fler former av dumhet? Visst finns det det. En sådan form är att vara så jävla korkad att man väljer att stanna i dumhet trots att man faktiskt har ett vettigt alternativ. Men väljer man alternativet att försöka tänka så riskerar man att bli utfrusen. Detta är speciellt ett problem för yngre ungdomar och tevereklamsinfantiliserade "vuxna", som ju inte har lika fast grund att stå på som vi till åren komna ungdomar (vi, som för länge sedan slutat bry oss om "vad andra tycker").

Klimatförändringar är bara ett följdproblem av dumheten (dagens inneproblem, faktiskt), men andra mera akuta problem finns runt knuten: som hur länge räcker de fossila bränslena och vad gör vi när de tar slut? Problemet är inte hur man i framtiden skall ta sig till bortamatcher i fotboll utan hur man fixar jordbruk, livsmedelsdistribution, avfallshantering... utan olja? Hans Rosling kan säkert fantisera ihop ett lyckodiagram!

Och det verkar som om man redan nu kan fylla på Camus' lista:

1600-talet: matematikens århundrade

1700-talet: fysikens århundrade

1800-talet: biologins århundrade

1900-talet: fruktans århundrade

med

2000-talet: dumhetens århundrade.

Den enda trösten är att kackerlackor och råttor kommer att överleva människan och att dessa en dag kanske kommer att läsa de rader jag bidragit med på Wikipedia: Hej råttor och kackerlackor, gör inte om det människan gjorde!

Idag är det viktigaste för människor prestige, med vilket menas ytlig eller yttre prestige. Det vill säga "hur du ser ut" (frisyr, fula tatueringar och annat yttre), "rikedom" (det vill säga "hur mycket kostar din jacka" eller "vilket märke är det på din bil"), pengar ("hur mycket har du råd att lämna på tallriken på pizzerian"?), "kropp" (hur stora vadmuskler har du, hur perfekta är dina pattar?) och annan sådan skit. Fördumning och likriktning, inget annat! Kunskap och intelligens saknar värde i en värld som styrs av fördummande kommersialism. Vad leder denna fördummande kommersialism till? Tja, att mänskligheten använder naturresurser helt i onödan är ett exempel... Varför i helvete är det nödvändigt med idioter som åker till Thailand för att ligga på en strand (eller med småbarn)? Vad är det för mening med idiotiska prydnadssaker "värda" så mycket som möjligt enligt fördumningspogram som "Antikrundan" - gör dom ditt liv bättre, gör dessa din bostad trivsammare eller mera lättstädad? Så - varför i helvete strävar du då efter detta? Varför gör människorna all denna skit? För att det är "trevligt"? För att så skall det vara? För att så sa dom på "kunskap"skanalen och i reklamteve. Reklamteve kan inte ha fel! OLW är ju bäst, och Estrella... Hur skulle vi kunna leva om vi inte kunde välja mellan OLW och Estrella och helst vill vi ju välja båda?