Väddsandbi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Väddsandbi
Status i Sverige: Nära hotad
Andrena hattorfianaclef.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSteklar
Hymenoptera
ÖverfamiljBin
Apoidea
FamiljGrävbin
Andrenidae
SläkteSandbin
Andrena
ArtVäddsandbi
A. hattorfiana
Vetenskapligt namn
§ Andrena hattorfiana
AuktorFabricius, 1775
Hitta fler artiklar om djur med

Väddsandbi (Andrena hattorfiana) är en art i insektsordningen steklar som tillhör överfamiljen bin och familjen grävbin.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Väddsandbiet har en kroppslängd på 13 till 16 millimeter. Honan har liksom honorna hos andra arter av sandbin kraftigt behårade bakben och en speciell pollenkorg på bakbenens höfter, som är bildad av långa böjda hår. Grundfärgen på kroppen är mörk, med en ganska gles ljus behåring. På bakkroppen är andra, ibland även första segmentet rött. Individer som är helt svarta kan också förekomma. Hanen skiljer sig från honan genom att vara slankare till kroppsformen och ha tätare behåring, särskilt på mellankroppen. Den röda färgen på bakkroppen saknas oftast hos hanen och munskölden är gulvit.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Väddsandbiet finns i större delen av Europa och i Nordafrika. I Sverige finns det främst i Götaland och Svealand, med den nordligaste populationen i Närke.

Status[redigera | redigera wikitext]

Väddsandbiet är rödlistat i Sverige. Utbredningsområdet inom landet har minskat under senare årtionden och det har troligtvis försvunnit från flera platser där det tidigare fanns. De största hoten mot arten är övergödning och olika herbicider som används i jordbrukets ogräsbekämpning. Väddsandbiet har gått tillbaka även i andra delar av Europa och arten är rödlistad också i Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien. I 2005 års rödlista angavs det som sårbart. I 2010 års rödlista anges det som nära hotad.[1]

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Väddsandbiet är ett solitärt bi, det vill säga att det inte bildar samhällen. Istället gräver honan ensam ut ett bo i marken, som hon förser med celler för äggläggning. Flygtiden är från mitten av juni till mitten av augusti. Väddsandbiet är mycket specialiserad i sitt födoval och samlar endast pollen från åkervädd och fältvädd. Väddsandbiets habitat är därför också sådana områden där dessa örter växer, till exempel ängar och kanter mot åkrar och skog. Pollenet lagras i äggcellerna som föda för larverna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Artdatabankens rödlista 2010