Västra palearktis

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Västpalearktis)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Västpalearktis enl. Birds of the Western Palearctic

Västra palearktis, förkortat VP, eller Västpalearktis är en del av den djurgeografiska regionen Palearktis. Termen används oftast i ornitologiska sammanhang men även av vissa entomologer och forskare som studerar fiskar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Uttrycket blev populärt i och med den stora försäljningssuccén av Cramp & Simmons Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Birds of the Western Palearctic från 1977 som ofta förkortas BWP.

Gränsdragning[redigera | redigera wikitext]

Sett från ett västeuropeiskt perspektiv så skulle man kunna säga att Västra palearktis är "vår del av världen". Det finns några olika idéer hur utbredningen av detta område ska avgränsas. Gränserna i norr och väster är okontroversiella men olika forskare argumenterar för olika gränsdragningar i söder och öster. Nedan följer den indelning som Sveriges Ornitologiska Förening uppger.

Den yttre gränsen för Västra palearktis utbredning enligt SOF[redigera | redigera wikitext]

Alternativa gränsdragningar[redigera | redigera wikitext]

Erling Jirle och Erik Hirschfeld med flera menar att VP även ska inkludera hela den arabiska halvön och antingen ska den sydöstra gränsen dras mitt i Iran, väster om de båda bergskedjorna Elburz och Zagros, eller till och med inkludera hela Iran.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Erling Jirle & Erik Hirschfeld, Vilken lista ska jag räkna på när familjen lapar sol i Dubai?, Roadrunner, nr.3, 2006

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]