Västra Åsnens övärld

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Västra Åsnens övärld är ett naturreservat som också är en del av Åsnens nationalpark i Almundsryds och Urshults socknar i Tingsryds kommun och Skatelövs och Västra Torsås socknar i Alvesta kommun i Småland (Kronobergs län).

Reservatet sträcker sig från Bergön i väster till Sirkön i öster, från Julö i norr till Lövöarna i söder. Tidigare naturreservaten Bjurkärr och Agnäs ingår i området. Inom reservatet finns närmare 200 öar, varav Bergön är den största med sina 70 hektar. Området är skyddat sedan 1986 och omfattar 1 228 hektar.

Det skyddade området innefattar en variationsrik natur med bland annat särskilt skyddsvärda lövträdsskogar med inslag av bok och ek. Andra träd som utgör en del av Västra Åsnens lövträdsbestånd är al, björk, lind, ask och alm. Många av kulturmarkernas äldre och grova lövträd bär spår av hamling. Genom en lång kontinuitet finns en rik flora av mossor, lavar och svampar på lövträden. Västra Åsnens naturreservat har också ett rikt fågelliv, med bland annat mindre hackspett, mindre flugsnappare och bivråk. Tillgång på död ved i skogarna ger också förutsättningar för många vedlevande insekter. Naturreservat ligger vid sjön Åsnen och i det skyddade området ingår många små öar och holmar. Vid Åsnen häckar bland annat skäggdopping och storlom.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Kronoberg vapen.svg Denna artikel om en plats i Kronobergs län behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.