Vårgårda kvarn

Från Wikipedia

Vårgårda kvarn är en kvarn från 1871 i Vårgårda i Västergötland, placerad utmed en fors i Säveån. Kvarnen anlades av Aron Heyman och år 1900 grundande han, utifrån kvarnverksamheten, AB A Heyman som producerade bland annat havregryn, vete, rågflingor och puffat ris. Bolaget blev känt för tillverkningen av Vårgårdaris och Doggy hundfoder. Bolaget producerade även tegel.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kvarnen anlades 1871 av brukspatron Aron Heyman som köpt Wårgårda herrgård 1859.[1] Familjen Heyman hade fram till dess framgångsrikt drivit textilindustri i Göteborg.[2] På herrgården hade man länge odlat havre och inledningsvis användes kvarnen för att täcka ortens behov av havregryn, och den blev därmed Sveriges första havregrynskvarn.[1] Kvarnen byggdes om i början av 1890-talet för att klara en större och modernare produktion och AB A Heyman grundades år 1900. Under 1890-talet femdubblades produktionen från 400 ton till drygt 1000 ton havre per år.[1]

1856 hade Vårgårda anslutits till järnvägsnätet och Heyman lät anlägga ett två kilometer långt eget stickspår för att ansluta kvarnen.[1] Efter Aron Heymans bortgång år 1901 valdes Arons son Knut Heyman till disponent och VD.[1] Samma sommar brann kvarnen, men redan vid årsskiftet startade produktionen igen, nu än mer utvidgad och moderniserad.[1] År 1902 började bolaget sälja hundfoder.[3] Ytterligare en stor ombyggnad av kvarnen utfördes 1913 och möjligen var det då den elektrifierades.[1] 1926 tog Ivan Heyman över som disponent och det var han som startade tillverkningen av det populära och än idag – av Lantmännen (AXA) – tillverkade Vårgårdariset. Idag är kvarnen kopplad till elnätet och producerar elkraft.[1] Tillverkningen av hundmat ingår i Lantmännen Doggy.

Noter[redigera | redigera wikitext]