Valtra

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En Valtra T170

Valtra är en finländsk traktortillverkare som sedan 2004 ägs av amerikanska AGCO Corporation.[1] År 2003 producerade företaget knappt 19 000 traktorer och omsatte 7,8 miljarder kronor. Valtra är marknadsledande i Norden och har även en mycket stark ställning i Sydamerika. Motorfabriken, AGCO sisu power (tidigare känd som Sisu Diesel) tillverkar dieselmotorer som används i alla Valtratraktorer men även motorer som används i olika skogs- och entreprenadmaskiner. Även vissa andra konkurrerande traktormärken använder eller har använt dessa motorer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Valtras traktorer såldes tidigare under varumärket Valmet och kan genom en lång rad av ombildningar och företagsförsäljningar spåra en liten del av sitt ursprung till svenska AB Bolinder-Munktell.

Valmet tillverkade dock traktorer långt före köpet av lantbruksdelen av Volvo BM (Volvo hade på 50-talet köpt Bolinder-Munktell). Den första Valmettraktorn lämnade fabriken 1951.

Marknadsställning[redigera | redigera wikitext]

Starkt bidragande till Valtras starka ställning i Sverige är släktskapet med Bolinder-Munktell och Volvos traktormodeller från åttiotalet och bakåt. Under 1980-talet var dåvarande Valmet drivande inom segmentet små fyrhjulsdrivna traktorer. Denna typ av smidiga traktorer blev mycket populära på mindre lantbruk där de användes i flera olika roller, bland annat som lastmaskin med frontlastare och i skogen som improviserad skotare med skogsvagn. Sin popularitet i skogen har Valtra bibehållit och under 1990-talet kom även modeller med större effekt och mer tonvikt på fältarbete.

Under 2000-talet lanserades flera serier med modernare transmission och mer tidsenligt formgivningsspråk än i tidigare modeller.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]