Van Hool

Från Wikipedia
(Omdirigerad från VanHool)
Hoppa till: navigering, sök
Dubbelledad stadsbuss i Malmö
Dubbelledbuss av Van Hool

Van Hool är ett belgiskt företag som bygger busskarosser, lastbilssläp och containrar. Van Hool är mest känt för att tillverka turistbussar och andra långfärdsbussar men tillverkar även stora serier stadsbussar.

Det grundades av Bernard Van Hool 1928, men bussbyggena kom inte igång på allvar förrän efter andra världskriget.

Under 80- och 90-talet var den rejäla modellen Alizée en mycket vanlig syn på de svenska vägarna. Modellnamnet lever kvar än idag, på nyare modeller.

I Sverige förekommer Van Hool-karossen än idag hos ett antal bussbolag även om modellutbudet på den svenska marknaden är mindre nu än förr. Flygbussarna i Stockholm köpte under mitten av 00-talet in flera VanHool T9-ledbussar på Volvochassin till sin busstrafik mellan Stockholm och Arlanda flygplats. Även Veolia transport (nuvarande Transdev) har köpt in ett antal dubbeldäckade Vanhool Astromega med Scaniachassi till Norrlandskustens linjer mellan Sundsvall-Haparanda. Nobina har även de köpt in Vanhool Astromega med Scaniachassi för Upplands Lokaltrafiks expresslinjer mellan Uppsala-Enköping och Uppsala-Västerås. Vanhool Astromega med Scaniachassi finns även på högtrafikerade expresslinjer inom Västtrafiks, Skånetrafikens och Länstrafiken Kronobergs linjesystem. Runt 2014 började även dubbelledade, helbyggda Van Hool Exqui.City med gas/elhybriddrift att trafikera Malmös gator, de så kallade "superbussarna".

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]