Länstrafiken Kronoberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Länstrafiken Kronoberg
HuvudkontorSverige Växjö, Kronobergs län, Sverige
BranschKollektivtrafik
TjänsterLinjelagd busstrafik, skolskjuts, färdtjänst, sjukresor, kompletteringstrafik, tågtrafik
Antal anställda77
Struktur
ÄgareRegion Kronoberg
Övrigt
Webbplatshttp://www.lanstrafikenkron.se/

Länstrafiken Kronoberg är en del av Region Kronoberg och är trafikhuvudman för den lokala och regionala kollektivtrafiken i Kronobergs län.

Länstrafiken Kronoberg ansvarar även för samordning av andra trafikuppdrag efter särskild överenskommelse med respektive kommun eller landsting. Länstrafiken har till uppgift att utifrån de riktlinjer som fullmäktige sätter upp upphandla, samordna, planera, utveckla och marknadsföra kollektivtrafik och anropsstyrd trafik i länet.

Den 7 december 2009 lanserade Länstrafiken Kronoberg det nuvarande Resekortet. Ett chipbaserat kontaktlöst kort med samma teknik som Skånetrafikens Jojo-kort.

Den 16 juni 2013 började ett nytt linjetrafiksavtal att gälla och i och med detta byttes hela bussflottan ut till nya fordon drivna med biodrivmedel. Nu med en ljusgrön kulör i Växjö Stadstrafik och med en mörkgrön fordonsfärg för bussarna i Regiontrafiken.

Under 2017 gjordes över 10 miljoner resor med Länstrafiken Kronobergs bussar och tåg[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”2017 - Årsberättelse Region Kronoberg” (på sv-SE). arsberattelse.kronoberg.se. http://arsberattelse.kronoberg.se/arsberattelser/2017/?omrade=kollektivtrafik. Läst 23 april 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]