Stadsbuss

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ledbuss i Göteborg
Scania OmniCity i Uppsala

En stadsbuss är en buss är avsedd för trafik i tätort. Helt eller delvis synonomt med stadsbusstrafik används bland andra begreppen lokaltrafik och tätortstrafik.

Stadsbussar har färre sittplatser än en långfärdsbuss för att ge plats till stående passagerare. De har även fler och/eller bredare dörrar för att underlätta snabb av och påstigning. Stadsbussar var från början identiska med landsortsbussarna, det enda som egentligen skilde var att de oftast hade fler dörrar och tätare utväxling för bästa bränsleeffektivitet i stadskörning.

Sedan mitten av 1990-talet har allt fler bussbolag börjat köpa in låggolvsbussar/lågentrébussar och sedan början av 2000-talet har stadsbussar oftast lågt golv genom hela bussen, med endast mindre upphöjningar bak där motor och drivaxlar finns placerade. Dessa bussar har till skillnad från lågentrébussarna lågt golv vid varje dörr, även vid bakdörrarna. Nackdelen är hög bullernivå från väg, däck, motor och drivlina och hård fjädring. Därför används hellåggolvsbussar i stort sett endast i lokaltrafik.

Ledbussar som är 18 meter långa eller längre används mest i stadstrafik, och då oftast i större städer. Främst används ledbussarna på linjer med många passagerare, där kortare bussar har för få sitt- och ståplatser. Dubbeldäckare som stadsbussar finns i till exempel engelska städer samt i Berlin. Det fanns tidigare även i Stockholm och Linköping.

I Sverige har ungefär 100 tätorter lokal busstrafik.[1]

Stombussar (BRT eller bus rapid transit på engelska) är ett koncept för kollektiv busstrafik i större städer. Dessa stadsbussar används som alternativ till spårtrafik vid speciella perronger.

Stadsbussmodeller[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Andreas Persson (2008). Attraktiv kollektivtrafik i små städer - Förutsättningar och möjligheter för ett ökat resande. Institutionen för Teknik och samhälle, Trafik och väg. bulletin 240