Flygbussarna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flygbuss från Flygbussarna Airport Coaches vid tornet på Arlanda flygplats.

Flygbussarna Airport Coaches är ett varumärke för den busstrafik som Merresor på kommersiella grunder driver mellan flera svenska städer och åtta flygplatser, till exempel mellan Stockholm och Arlanda. Flygbussarna bedriver även busstrafik från Cityterminalen i Stockholm till två färjelägen, dels Destination Gotlands färjeläge i Nynäshamn och dels Viking Lines båtar på Stadsgården i Stockholm.

Flygbussarna har cirka 450 anställda och huvudkontoret ligger i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bolaget Flygbussarna Airport Coaches AB grundades av Storstockholms Lokaltrafik, som till mitten av 2005 var delägare i bolaget. Numera är trafiken en del av bolaget Merresor, ett dotterbolag till Transdev Sverige AB.

Door to Gate[redigera | redigera wikitext]

I november 2016 lanserades Flygbussarna Door to Gate, en ny typ av kommersiell kollektivtrafik som erbjöd samåkning i minibussar med flexibel upphämtningstid mellan valfri plats i Stockholmsområdet och Arlanda. Tjänsten lades ned den 30 september 2018.[1]

Flygplatser och städer[redigera | redigera wikitext]

Flygbussarna trafikerar busslinjer till och från åtta flygplatser i Sverige från flera städer.

Biljetter[redigera | redigera wikitext]

Busslinjerna ingår inte i länstrafikbolagens biljettsystem, utan man får köpa särskild biljett. Biljetter säljs på Flygbussarnas hemsida, i Flygbussarnas app, via automater på flygplatserna och vissa hållplatser, via återförsäljare såsom Pressbyrån och 7-eleven och ombord men då endast med kortbetalning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Door to gate läggs ner” (på svenska). Uppsala nya tidning. 30 september 2018. http://www.unt.se/sigtunabygden/door-to-gate-laggs-ner-5049582.aspx. Läst 11 oktober 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]