Vandring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel handlar om friluftsaktiviteten vandring, för den mekaniska anordningen se Vandring (anordning)
Vandring i Argentina.

Vandring (även kallat att hajka efter engelskans hiking) är en form av friluftsliv som innebär att en person till fots i rekreationssyfte förflyttar sig genom naturen. Vandring kan ske på ospårad mark, men sker ofta på iordningställda och markerade vandringsleder.

Vandring kan ske i olika ambitionsnivåer från en kortare utflykt i okomplicerad terräng, till längre vandringar i mer krävande natur och i högre takt. Behov av utrustning varierar sedan beroende på typen av vandring, men gemensamt är att ha lämpliga skodon.

Vandring är en populär sport och fritidssysselsättning i flera europeiska stater, särskilt runt Alperna och i Storbritannien.

Trekking är en något mer krävande typ av vandring.

Fjällvandring[redigera | redigera wikitext]

Fjällstuga i Norge

Vandring som sker i fjällmiljö kallas fjällvandring.

Fjällvandring sätter ofta lite högre krav på utrustningen än vandring i låglandet. Grova, väl ingångna skor, helst vattentäta är önskvärt.

Fjällvandring kan ske på olika sätt, exempelvis genom att bo på en plats och gå ut på dagsvandringar i den närliggande naturen för att återvända på kvällen. Man kan också gå på vandringsleder och övernatta utmed vägen.

Se även[redigera | redigera wikitext]