Vandring

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Denna artikel handlar om friluftsaktiviteten vandring, för den mekaniska anordningen se Vandring (anordning)
Vandring i Argentina.

Vandring (även kallat att hajka efter engelskans hiking) är en form av friluftsliv som innebär att en person till fots i rekreationssyfte förflyttar sig genom naturen. Vandring kan ske på ospårad mark, men sker ofta på iordningställda och markerade vandringsleder.

Vandring kan ske i olika ambitionsnivåer från en kortare utflykt i okomplicerad terräng, till längre vandringar i mer krävande natur och i högre takt. Behov av utrustning varierar sedan beroende på typen av vandring, men gemensamt är att ha lämpliga skodon.

Vandring är en populär sport och fritidssysselsättning i flera europeiska stater, särskilt runt Alperna och i Storbritannien.

Trekking är en något mer krävande typ av vandring.

Fjällvandring[redigera | redigera wikitext]

Fjällstuga i Norge

Vandring som sker i fjällmiljö kallas fjällvandring.

Fjällvandring sätter ofta lite högre krav på utrustningen än vandring i låglandet. Grova, väl ingångna skor, helst vattentäta är önskvärt.

Fjällvandring kan ske på olika sätt, exempelvis genom att bo på en plats och gå ut på dagsvandringar i den närliggande naturen för att återvända på kvällen. Man kan också gå på vandringsleder och övernatta utmed vägen. Man sover ofta i tält och i en sovsäck.

Säkerhet vid vandring[redigera | redigera wikitext]

Förberedelserna vid fjällvandring är i stora drag de samma som vid vandring i annan miljö. Den som ger sig ut på fjället bör däremot vara medveten om att vädret snabbt kan skifta och att terrängen kan vara svårtillgänglig. Mobiltäckningen är ofta dålig och räddningsinsatser kan vara svåra.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa källor[redigera | redigera wikitext]

Fjällsäkerhet