Vandring

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om friluftsaktiviteten vandring, för den mekaniska anordningen se Vandring (anordning)
Vandring i Argentina.
Vandring i Grand Teton National Park, USA

Vandring är en form av friluftsliv som innebär att en person till fots i rekreationssyfte förflyttar sig genom naturen. Vandring kan ske på ospårad mark, men sker ofta på iordningställda och markerade vandringsleder.

Vandring är lätt och är ej kostsamt, eftersom det ofta inte behövs någon speciell utrustning, förutom vid mer avancerad vandring i tuff terräng och/eller om det sträcker sig över flera dagar som till exempel vid fjällvandring. Vid mer avancerad vandring är det god idé att ha ett par väl ingångna, vattentäta grova skor (typ vandringskängor). Vid vandring som sträcker sig över flera dagar i vildmarken behövs också packning i form av tält, sovsäck, köksutrustning, mat myggmedel, etc.

Vandring är en populär sport och fritidssysselsättning i flera europeiska stater, särskilt runt Alperna och i Storbritannien. Även Sverige har många fina och väl underhållna vandringsleder.

Trekking som är ett internationellt begrepp har under de senaste åren börjats användas som en synonym till vandring i Sverige. Till skillnad från ordet vandring är trekking en fackterm än så länge.

Fjällvandring[redigera | redigera wikitext]

Fjällstuga i Norge

Vandring som sker i fjällmiljö kallas fjällvandring. De svenska fjällen erbjuder mycket varierande svårighetsgrader inom vandring, från relativt lätt till ganska svår. Detta gör att många vandrare beger sig ut i denna stillsamma och vackra miljö.

Fjällvandring sätter ofta lite högre krav på utrustningen än vandring i låglandet. Grova, väl ingångna skor, helst vattentäta är ett måste. Gummistövlar är också ett möjlig komplement. Vandringstav är ett bra hjälpmedel. Stora delar av de norra fjällen är mycket kuperad och stenig.

Fjällvandring kan ske på olika sätt, antingen genom att till exempel hyra en stuga och gå ut på dagsvandringar i den närliggande naturen för att återvända på kvällen. Man kan också gå på vandringsleder där ibland (inte alltid) övernattningsstugor finns på lagom dagsmarschavstånd, och sålunda förflytta sig från en punkt till en annan. Väljer man de mer populära lederna, som Kungsleden eller Padjelantaleden behövs inget tält, och proviant finns i vissa stugor. För den som vill vandra utanför lederna behövs tält, sovsäck, liggunderlag eller liknande, någon form av friluftskök och mat. Man bör helst inte vandra ensam, ifall något oväntat skulle hända. Myggmedel är att rekommendera. Rinnande vattnen i fjällen är oftast drickbart (undvik dock att dricka stillastående vatten), vill man vara på den säkra sidan kan man koka vattnet innan förtäring.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]