Vapenstilleståndet i Compiègneskogen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel handlar om vapenstilleståndet som avslutade första världskriget 1918. För stilleståndet på samma plats 1940, se Vapenstilleståndet i Compiègneskogen (1940).
Tyska delegater vid de franska förposterna, 8 november 1918.
Tyska delegationen inför Ferdinand Foch, 11 november 1918

Compiègneskogen i Picardie i Frankrike och är känd som platsen för den tyska kapitulationen under första världskriget, och även Frankrikes kapitulation till Nazityskland 1940.

Compiègne var platsen den berömda järnvägsvagnen stod, där Tyskland, under ledning av Matthias Erzberger, skrev under kapitulationen som avslutade första världskriget 11 november 1918. Medan Tyskland härjades av flera "röda revolutioner", satt tyska delegater framför marskalk Ferdinand Foch i denna vagn för att skriva under kapitulationen.

Den 7 november hade det tyska högkvarteret i Spa telegraferat till marskalk Foch och bett om att få stilleståndsvillkoren. Den 7 november kom 5 delegater i en tysk bil med vit flagg till de franska förposterna för att ta emot villkoren. Där åkte de vidare i en fransk bil, vidare med tåg, med nedrullade gardiner. 22:00 stannade det. Tyskarna visste inte var de befann sig eller vart de var på väg, rent geografiskt. 8:00 fick de komma inför Foch som direkt, utan artighetsbetygelser frågade Matthias Erzberger: "Vad önskar ni, mina herrar?" Han svarade: "Vi kommer för att mottaga ert förslag till slutande av vapenstillestånd." Foch svarade direkt: "Jag har inget förslag att göra. Ber ni om vapenstillestånd?" Erzberger: "Ja." Den tyska delegationen fick under de följande tre timmarna uppläst och översatt för sig villkoren i 35 huvudparagrafer. Tyskarna hade 72 timmar på sig att godta eller förkasta, alltså till och med den 11 november klockan 11:00.

Huvudkraven var följande:

Erzberger protesterade, mycket svagt eftersom han insåg läget. Han såg det istället som att tyska folket räddades från undergång. Klockan 05:10 den 11 november undertecknades kapitulationen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. Bilder då och nu
  2. Till Berlin och förstörs 1944 i bombningarna