Varghaken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rekonstruktion av den historiska vargfällan, den ursprungliga Wolfsangel.
En vertikal version.

Varghaken är en gammal heraldisk figur för återgivande av vargangel för vargjakt. Som geometrisk figur har den även använts som bomärke och dekoration utan koppling till sin heraldiska innebörd. Den kan placeras både horisontellt och vertikalt.

Enligt Guido von List skulle varghaken vara en gammal hednisk symbol och var enligt teorin en forntida magisk, försvarssymbol mot varulvar, något som dock inte kunnat bekräftas av någon forskning.

I Hermann Löns roman Der Wehrwolf (1910) använder huvudpersonen varghaken som sin symbol i kampen mot ockupationsmakten.

Varghaken användes av SS-frivilliga i Holland, exempelvis av Waffen SS-divisionen Landstorm Nederland och av Waffen SS-divisionerna Polizei och Das Reich. Den har senare använts av nynazistiska grupper som Vitt Ariskt Motstånd.[1] Den är också symbol för det paramilitära förbandet Azovbataljonen i Ukraina.[2] Den har även använts av den amerikanske musikern Boyd Rice och av Church of Satan.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Symbollexikon”. Expo Skola. Expo. Arkiverad från originalet den 21 april 2017. https://web.archive.org/web/20170421010706/http://www.skola.expo.se/symbollexikon.html. Läst 10 augusti 2014. 
  2. ^ Svenske Carolus om varför han strider i Ukraina: Ville hjälpa till - DN.SE