Verbier

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Verbier
By
Verbier en februaridag 2005.
Verbier en februaridag 2005.
Land Schweiz Schweiz
Kanton Valais
Kommun Bagnes
GeoNames 2658168


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Verbier.

Verbier är en av Europas mest kända skidorter och ligger i kommunen Bagnes i den schweiziska delen av Alperna i kantonen Valais.

Den är mycket populär bland svenskar som uppskattar den omfattande offpisten som är lättillgänglig från liftsystemet. Orten ligger 1503 meter över havet och cirka 120 kilometer från Genève, och befinns i den fransktalande delen av Schweiz. Verbier har 38 skidliftar och den sammanlagda längden på skidbackarna uppgår till 150 kilometer. Verbiers liftsystem sitter ihop med orterna Nendaz, Le Chable, Siviez, Bruson och La Tzoumaz. Platsens högsta punkt ligger 3 330 meter över havet (Mont Fort).

Verbier ingår även i den berömda skid- och vandringsrutten Haute Route som börjar i Zermatt och slutar i Chamonix, Frankrike. Skidsäsongen startar i typiskt i början av december (men ibland så tidigt som mitten av november) och slutar före sista april.

För musikälskare är den årliga musikfestivalen det som gör orten känd.[1] Svensken Martin Engström är grundaren av Verbier Festival & Academy.

Ett märkbart antal svenskar har valt Verbier som sin huvudsakliga bostadsort.

Filmen Sällskapsresan 2 – Snowroller spelades in i här.

Fotnot[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se http://www.verbierfestival.com/