Zermatt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berget Matterhorn dominerar byn Zermatt.

Zermatt i kantonen Wallis, i södra Schweiz, är en klassisk skid- och klättringsort i Alperna.

Byn ligger på drygt 1 620 meters höjd och omgärdas av flera toppar över 4 000 meter. Bland dessa finns Monte Rosa (drygt 4 600 m ö.h.), Schweiz' högsta och Alpernas näst högsta berg, samt Matterhorn (4 478 m ö.h) som har kallats världens vackraste berg och bland annat finns avbildat på Toblerone-förpackningar.

Zermatt har en permanent befolkning på 5 746 invånare (2011). Därtill kommer ca 15 000 bäddar i hotell, stugor och hyreslägenheter. Byn är bilfri och nås med järnvägen Matterhorn Gotthard Bahn[1] från bl.a. Täsch och Brig.

Orten omnämndes för första gången på 1200-talet. Den var en obetydlig plats i en avlägsen dalgång, fram till 1830-talet då turismen inleddes med engelsmän som kom för att bestiga Matterhorn och andra toppar i omgivningen. Först en bit in på 1900-talet började vinterturismen.

Zermatts lift- och pistsystem når Europas idag högsta åkhöjd, omkring 3 800 meter över havet. Systemet är sammanbyggt med de italienska grannbyarna Breuil-Cervinia och Valtournenche och har över 300 kilometer pister. I Zermatt finns Alpernas största sommarskidåkning på glaciärerna på Klein Matterhorn.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mit dem Auto - Zermatt Matterhorn

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]