Zermatt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berget Matterhorn dominerar byn Zermatt.

Zermatt i kantonen Wallis i Schweiz, är en klassisk skid- och klättringsort i Alperna.

Byn ligger på drygt 1 620 meters höjd och omgärdas av flera toppar över 4 000 meter. Bland dessa finns Monte Rosa (drygt 4 600 m ö.h.), Schweiz' högsta och Alpernas näst högsta berg, samt Matterhorn (4 478 m ö.h) som har kallats världens vackraste berg och bland annat finns avbildat på Toblerone-förpackningar.

Zermatt har en permanent befolkning på 5 746 invånare (2011). Därtill kommer ca 15 000 bäddar i hotell, stugor och hyreslägenheter. Byn är bilfri och nås med järnvägen Matterhorn Gotthard Bahn[1] från bl.a. Täsch och Brig.

Orten omnämndes för första gången på 1200-talet. Den var en obetydlig plats i en avlägsen dalgång, fram till 1830-talet då turismen inleddes med engelsmän som kom för att bestiga Matterhorn och andra toppar i omgivningen. Först en bit in på 1900-talet började vinterturismen.

Zermatts lift- och pistsystem når Europas idag högsta åkhöjd, omkring 3 800 meter över havet. Systemet är sammanbyggt med de italienska grannbyarna Breuil-Cervinia och Valtournenche och har över 300 kilometer pister. I Zermatt finns Alpernas största sommarskidåkning på glaciärerna på Klein Matterhorn.

Zermatt ligger på vandringsleden Route 27, "Swiss Tour Monte Rosa". Etapperna norrut kallas också Europaweg och leder vis världens längsta hängbro för fotgängare, Charles Kuonen Hängbrücke, och Europahütte till Grächen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Mit dem Auto - Zermatt Matterhorn

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]