Vergilii död

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vergilii död
Författare Hermann Broch
Originaltitel Der Tod des Vergil
Originalspråk Tyska
Översättare Harry Järv
Land USA / Österrike
Genre Historisk roman
Förlag Bo Cavefors Bokförlag
Utgivningsår 1945
Utgiven på
svenska
1966

Vergilii död (Der Tod des Vergil) är en roman ursprungligen skriven på tyska av den österrikiske författaren Hermann Broch. Det tyska originalet publicerades 1945 och den första svenska översättningen 1966. Romanens stil och komplicerade litterära allusioner är influerade av James Joyces modernistiska stil.

Broch började skriva romanen 1938 när han satt inspärrad i ett koncentrationsläger och avslutade den i USA där den först publicerades.

Handlingen[redigera | redigera wikitext]

Denna stora, men svåra roman, i vilken verklighet och hallucinationer, poesi och prosa blandas oupplösligt, utspelar sig under den romerske poeten Vergilius sista timmar i livet i hamnen i Brundisium (Brindisi), där han gör Augustus sällskap. Besviken på kejsaren, beslutar han sig för att bränna sitt verk Aeneiden och han förlikar sig slutligen med sitt öde. Medan han dör återupplever Vergilius sitt liv och den tid han lever i. Poeten befinner sig mellan liv och död på samma sätt som kulturen är på gränsen mellan den hedniska och den kristna epoken. Under sina reflektioner inser Vergilius att historien befinner sig vid en brytpunkt och att han kan ha förfalskat verkligheten i sina försök att skapa något vackert.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia