Veronica Wagner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Veronica Wagner 2010

Isabella Minna Veronica Wagner, född 7 juli 1987, är en svensk gymnast. Wagner tävlar i artistisk gymnastik, en av gymnastikens fyra olympiska discipliner. I Aten 2004 tävlade Veronica Wagner som första svenska kvinnliga gymnast i ett OS på 20 år. Hon genomförde tävlingen trots en fotskada och slog dessutom personligt rekord i mångkamp.

Karriär inom gymnastiken[redigera | redigera wikitext]

Problem med foten höll Wagner borta från tävling under stora delar av 2005, men hon gjorde internationell comeback vid världscupen i Glasgow i oktober där hon blev 7:a i hopp. I november tävlade hon sedan i VM i Melbourne där hon placerade sig på en 30:e plats i mångkampen.

Veronica Wagners bästa resultat hittills är silver i hopp vid världscupen i Maribor april 2007, guld i hopp och bom samt brons i fristående vid världscupen i Buenos Aires i juni samma år. Det är det bästa resultatet någonsin för en svensk, kvinnlig gymnast.

Olympiska spelen 2008[redigera | redigera wikitext]

Hennes främsta mål var att tävla vid de olympiska sommarspelen 2008 i Peking. Wagner tävlar för klubben Stockholm Top Gymnastics och har Staffan Söderberg som tränare. Denne är även Sveriges förbundskapten för kvinnlig artistisk gymnastik. I juni 2008 blev det dock klart att Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) nekade Wagner att åka till Olympiska spelen trots att hon klarat kvalgränsen. [källa behövs]

Världsmästerskapen 2009[redigera | redigera wikitext]

Veronica Wagner gjorde under världsmästerskapen 2009 i London internationell comeback efter ett nästan 1,5 år långt tävlingsuppehåll på grund av en snedbelastning i höften. Vid VM tog sig Wagner som första svenska någonsin till en så kallad "24-final" i mångkamp. Wagner slutade på 21:a plats efter ett fall i Barr. Det är det bästa resultatet någonsin av en svensk kvinnlig gymnast i ett internationellt mästerskap.[1]

Olympiska spelen 2012 och 2016[redigera | redigera wikitext]

Vid olympiska sommarspelen 2012 i London var Wagner expertkommentator i gymnastik för SVT och 2016 för Viasat.

Egen övning[redigera | redigera wikitext]

En övning i fristående är namngiven efter Veronica Wagner. En Wagner är en dubbel framåtvolt i pik. Hon genomförde volten under EM i Volos 2006.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lisa Edwinsson (17 oktober 2009). ”Wagner 21:a i historisk VM-final”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/sport/wagner-21a-i-historisk-vm-final. Läst 17 oktober 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]