Veterinärmedicin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Picture 468.jpg

Veterinärmedicin är läran om medicinsk profylax, diagnostik och terapi på djur, i första hand avseende tamdjur såsom animalieproducerande djur och sällskapsdjur och sportdjur, men även vilda djur både i frihet och i djurparker. Mycket viktiga är även övervakning av djurskydd och livsmedelshygien.

Veterinärmedicinen är i grund och botten lika gammal som domestikationen av djur, men under de senaste årtiondena har veterinärmedicinen utvecklats oerhört snabbt tack vare avancerade metoder för diagnostik och terapi. Veterinärmedicinen garanterar också kvaliteten, kvantiteten och säkerheten på livsmedlen genom kontroll av djurbesättningar, enskilda djur och produkter avsedda som livsmedel. Framför allt sällskapsdjur erhåller idag ofta avancerad medicinsk vård. Som exempel kan nämnas att hundar har behandlats med höftledsbyte, kirurgi mot starr, pacemaker, och radioterapi mot tumörer. Behandlingarna omfattning begränsas i ibland bara av ägarens vilja att stå för kostnaderna. Inte sällan uppstår härvid etiska problem avseende vad man kan tillåta sig att utsätta djuren för i form av påfrestande behandlingar.

Djurens ekonomiska värde spelar stor roll i sammanhanget. Sporthästar som kan vara värda hundratusentals kronor och mer är värda att kosta på mer än en vanlig ko. I flera länder är veterinärmedicinen avseende hästar mycket specialiserad. Det kliniska arbetet med hästar omfattar ofta problem av lokomotorisk och orthopedisk art men även lidanden i digestionskanalen såsom kolik samt infektioner och andra lidanden i respirationsvägarna kräver ofta åtgärder.

Veterinärmedicinska forskare bidrar i stor omfattning med framsteg inom till exempel kemi, virologi, immunologi och farmakologi.

I Kahun-papyrusen, egyptiska papyrusrullar från 2000-talet f.Kr. finns de äldsta bevarade skrifterna om veterinärmedicin.

Utbildning i veterinärmedicin[redigera | redigera wikitext]

Många universitet och högskolor utbildar veterinärer och som regel kan även doktorsexamen uppnås. I de flesta länder är veterinäryrket reglerat och övervakat av statliga myndigheter. Utbildningen varar i regel mellan 4 och 7 år och omfattar ett stort antal ämnen såsom anatomi, fysiologi, farmakologi, kemi och biokemi, patologi, parasitologi, mikrobiologi etc. Även praktiskt kliniskt arbete ingår, särskilt mot slutet av utbildningen.

Den svenska utbildningen drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet och är 5,5 år. Från och med höstterminen 2007 tas 100 nya veterinärstudenter in varje år.

Veterinärmedicine doktor är en doktorstitel i veterinärmedicinen.

Hästmedicin[redigera | redigera wikitext]

Hästmedicin är veterinärmedicin inriktad på hästar. Den omfattar hästskötsel och vård av olika hästsjukdomar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Den ursprungliga texten, eller delar av texten, till denna artikel kommer från artikeln Hästmedicin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]