Hoppa till innehållet

Victor Garber

Från Wikipedia
Victor Garber
Victor Garber 2006.
Victor Garber 2006.
FöddVictor Joseph Garber
16 mars 1949 (75 år)
London, Ontario, Kanada
Utbildad vidUniversity of Toronto, London Central Secondary School och HB Studio
Aktiva år1958 –
MakeRainer Andreesen
(2015- )
IMDb SFDb

Victor Garber, född 16 mars 1949 i London, Ontario, Kanada, är en kanadensisk skådespelare och musiker, verksam i USA.

Garber har medverkat sporadiskt som skådespelare i amerikanska och kanadensiska TV- och filmproduktioner sedan 1970-talet, men är huvudsakligen känd som Broadway-skådespelare i ett flertal teateruppsättningar. Han är framför allt en firad musikalstjärna som spelat huvudroller i många kända Stephen Sondheim-musikaler, bland annat i Sweeney Todd, Assassins och A Little Night Music.

Garber har en stor sångröst och sjöng på 1960-talet bland annat i den kanadensiska popgruppen The Sugar Shoppe (en grupp med musikstil influerad av The Mamas and the Papas). Han har även medverkat i musikaler som Hair och i kultfilmversionen av musikalen Godspell (1973) där han gör huvudrollen som Jesus.

Känd internationellt blev Garber när han spelade skeppsbyggaren Thomas Andrews i en stark biroll i storfilmen Titanic mot Kate Winslet och Leonardo Di Caprio och blev senare känd världen över som bistre spionpappan Jack Bristow, far och kollega till huvudpersonen Sydney Bristow, i den populära TV-serien Alias. Garber har även medverkat i filmer som Sömnlös i Seattle, Legally Blonde och Före detta fruars klubb. Han spelar också Oliver Warbucks i TV-produktionen av Annie (1999) med Alicia Morton som huvudroll.

Victor Garber är bosatt och verksam i New York sedan flera år tillbaka och var under hösten 2006 aktuell i advokatserien Justice i USA.

Filmografi (urval)

[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]