Victoria Park (företag)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För bostadsområdet i Malmö se Victoria Park.

En skyltarna från Victoria Park AB vid fastigheterna i Skiftinge, Eskilstuna

Victoria Park AB är ett svenskt fastighetsbolag, noterat på Nasdaq OMX Stockholm, inriktat på bostadsfastigheter, med affärsområdena förvaltningsfastigheter och livsstilsboende. Bolaget grundades år 2005 av entreprenören Greg Dingizian och har sitt säte i Malmö. VD är Peter Strand och fastighetschef Per Ekelund.

Om bolaget[redigera | redigera wikitext]

Victoria Park AB bildades i samband med byggandet av bostadsområdet Victoria Park vid Limhamns kalkbrott och har sedan fortsatt expansionen med utveckling och förvärv av ytterligare fastigheter i Malmö och på andra orter. Fastighetsbeståndet uppgår 2015 till 711 000 m², fördelat på 634 000 m² bostäder och 77 000 m² kommersiella lokaler, till ett marknadsvärde om 5,7 miljarder kronor. Som långsiktig målsättning uppges[källa behövs] en fortsatt hög förvärvstakt för en fastighetsportfölj om minst en miljon kvadratmeter på sikt. Bolaget arbetar efter två principer, dels social hållbar förvaltning, dels att genom värdeskapande fastighetsförbättringar öka driftsnettot.

Bolaget ägde i början av 2015 fastigheter i Göteborg (Lövgärdet), Eskilstuna (Råbergstorp, Skiftinge, Myrtorp, Fröslunda, Västermalm, Stenby), Linköping (Ryd och Nygård), Malmö (Rosengård och Limhamn), Stockholm (Tensta,) Kristianstad, Markaryd, Timsfors och Strömsnäsbruk). Därtill äger bolaget byggrätter motsvarande 10 000 m² BTA vid Limhamns kalkbrott i Malmö.

2019 köpte Victoria Park 2340 hyresrättslägenheter av Akelius Residential Property AB, varav 2140 i Haninge kommun (hela Akelius bostadsbestånd i Brandbergen) och 200 i Mölndal.[1]

Socialt hållbar förvaltning[redigera | redigera wikitext]

För att skapa attraktiva bostadsområden engageras hyresgästerna i arbetet med att utveckla bostadsområdet, till exempel genom att anställa lokala miljövärdar bland de boende. Victoria Park AB ställer krav på sina underleverantörer att anställa personer som bor i området. Det ger bolaget många fördelar, till exempel ökad sysselsättning för hyresgästerna och ökat ansvarstagande hos dem som bor i området. Bolaget satsar också på andra sociala aktiviteter såsom stöd till lokala idrottsorganisationer, samverkan med Stiftelsen Läxhjälpen för stöd till de boendes barn etc.

Värdeskapande förbättringar[redigera | redigera wikitext]

Förvaltningen fokuserar på fastigheterna och hur dessas driftsnetto kan förbättras genom rullande renoveringsprogram, där lägenheterna renoveras i samband med omflyttning, varför höjda hyror inte berör befintliga hyresgäster. Victoria Park AB säger sig[källa behövs] också eftersträva standardförbättringar av lägenheterna genom att hyresgästerna begär tillval såsom byte av vitvaror, installation av säkerhetsdörrar etc.

Man gör också miljövänliga tekniska investeringar för att minska energiförbrukningen respektive sänka vattenförbrukningsnivån i fastigheterna, byte till frånluftfläktar som drar mindre energi, ombyggnad av värmecentraler, samt tilläggsisolering av fönster och väggar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://mitti.se/nyheter/akelius-hyresratter-haninge/?omrade=haninge

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]