Vida Vättern

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Vida Vättern som rivs under 2022/2023 var en rastplats och hotell med utsikt över Vättern, som ligger vid tidigare Riksväg 1 i Ödeshögs kommun. Det är byggt 1954 och var ursprungligen ett motell. Det var fram till rivningen ett av Sveriges äldsta bevarade motell.

Vida Vättern finns i Ingmar Bergmans film Smultronstället, med Max von Sydow i rollen som bensinstationsägare.

Rastplatsen Vida Vättern bjöd på en magisk utsikt över Sveriges näst största sjö, och var därför ett perfekt ställe att stanna till innan man for vidare mot sommarstaden Gränna eller mot den historiefyllda ön Visingsö. Båda utgör populära turistmål, framför allt om sommarhalvåret.

Platsen där motellet och stugbyn låg, kommer att bebyggas med villor, dock blir drivmedelsförsäljningen kvar, men som automatstation.

Vida Vättern, 2018
Bensinstationen

Vida Vättern är en rastplats och hotell med utsikt över Vättern, som ligger vid tidigare Riksväg 1 i Ödeshögs kommun. Det är byggt 1954 och var ursprungligen ett motell. Det är ett av Sveriges äldsta bevarade motell.

Vida Vättern finns i Ingmar Bergmans film Smultronstället, med Max von Sydow i rollen som bensinstationsägare.


Rastplatsen Vida Vättern bjuder på en magisk utsikt över Sveriges näst största sjö, och är därför ett perfekt ställe att stanna till innan man far vidare mot sommarstaden Gränna eller mot den historiefyllda ön Visingsö. Båda utgör populära turistmål, framför allt om sommarhalvåret.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Det bästa ur Riksettan 2005–2016 2018:1, ISSN 1653-3437, sidan 116
  • Bengtsson, Staffan; Willis Göran (1995). K-märkt på väg: svenska vägar, platser och ställen. Stockholm: Bonnier. sid. 164-169. Libris 7149418. ISBN 9100561126 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]