Motell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bates Motel i Hitchcock-filmen Psycho är ett av världens mest kända motell.
Motellet Gyllene ratten i slutet på 1950-talet.

Ett motell, motel, eller motorhotell är en sorts hotell som finns i närheten av en väg. I Europa finns dessa oftast vid större vägar som till exempel motorvägar. I USA är det normalt att man kan köra ända fram till dörren till sitt eget rum, vilket är mindre vanligt i Europa.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige är detta begrepp idag mindre vanligt. De flesta inrättningar av detta slag vid de svenska motorvägarna benämns numera oftast som hotell. Under tiden från 1950-talet och fram till början av 1980-talet var ordet "motell" vanligare. Från massbilismens barndom kring 1950-1965 var motellen ofta påkostade anläggningar med egna festsalar, restauranger som serverade.

Ett känt exempel är motellet i sydvästra Stockholm som hette Gyllene ratten och låg vid motorvägen på E4, invigt i mars 1957, sedan 2007 nedlagt. 1963 grundades Esso Motorhotell som var som en hotellkedja ägd av, det på sin tid stora, oljeföretaget Esso. Under 1980-talet övertogs dessa av Scandic och kallades hotell istället för motell/motorhotell.

Som mest fanns det uppåt hundratalet motell i Sverige i mitten av 1970-talet längs med europavägarna och riksvägarna. Vägombyggnader, standardiseringar, eftersättning när det gäller investeringar är faktorer som lett till att många gått i konkurs och upphört igenom årens lopp.

Exempel på detta är Ljungby Stadt motell som låg längs Riksettan (senare E4). Vid motellinvigningen 1960 behövde personalen kunna tala engelska, franska, tyska och italienska. Det fanns en restaurang med festvåning och servering vid borden. När E4 drogs utanför Ljungby 1982 blev det början till slutet för motellet som efter olika ägaromgångar revs 2005. Många andra motell i Sverige har sett samma avveckling, bland dem Sävsta motell som låg vid gamla E18. Sveriges äldsta fortfarande verksamma motell är Fleninge Motell i nordvästra Skåne och ett Vida Vättern som ligger vid Vättern.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]