Viking Cronholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Viking Cronholm, född 27 augusti 1874, död 31 januari 1961 i Bromma församling, var den man som introducerade den japanska kampsporten jujutsu i Sverige - först av alla budoarterna.

Viking Cronholm var son till vice häradshövdingen Axel Cronholm, grundare av Jönköpings Juridiska byrå. 1891 flyttade familjen till Stockholm med flott våning på Birger Jarlsgatan och 11-rums sommarvistet ”Villa Metsola” på Lidingö.[1] Den unge Cronholm var idrottsintresserad, men fann ingen förståelse för detta i sin högborgerliga familj. För att få styr på sonen tog fadern sonen ur skolan och lät honom gå till sjöss, vilket gav honom smak på vad som finns att upptäcka och lära ute i världen. 1891 - 1893 utbildade han sig till sjukgymnastLiedbeckska Institutet i Stockholm, och 1895 - 1900 vistades han i Chicago. Fritiden ägnade han åt boxning, och han vann även en mästartitel vid tävlingar i Portland[förtydliga]. När han kommit åter till Stockholm fick han användning för sin examen vid Gustaf Zanders Medico-mekaniska institutet, en tidig föregångare till dagens gym.

30 år gammal och nygift for Cronholm 1904 på nytt utrikes, till Kapstaden i Sydafrika. Där öppnade han ett eget institut för sjukgymnastik, men bytte två år senare praktiken mot Linggymnastik på Carlton Hotel i Johannesburg. Det var här som han fick lära sig jiujitsu av såväl engelska som japanska instruktörer. Den jujutsu han lärde sig var troligen av den stil som Jigoro Kano, judons grundare, lärde ut.

1907 startade Cronholm jiujitsuträning i Fäktklubbens lokaler vid Smålandsgatan i Stockholm. Till hans tidiga elever hörde konstnären Bruno Liljefors och författaren Hasse Zetterström. 1908 gav han ut en liten bok med namnet Jiu-Jitsu Tricks. Fram till 1980-talet har den publicerats i inte mindre än 34 upplagor. Under 1900-talets första hälft var han även en flitigt anlitad instruktör av poliser, militärer och anställda i kriminalvården.

Viking Cronholm är begravd på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.[2]

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Axel Cronholm; Minnesblad, Adolf Johnsons förlag, Stockholm (1908), sid. 224-256.
  2. ^ SvenskaGravar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]