Viktor Tilgner

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Viktor Tilgner 1881.

Viktor Oskar Tilgner, född den 25 oktober 1844 i Pressburg, död den 6 april 1896 i Wien, var en österrikisk skulptör.

Tilgner fick redan under sin studietid vid Wiens konstakademi beställning på Leopold VI:s staty för Arsenalen med flera arbeten, var elev av Franz Lukas Bauer, men påverkades mera av Joseph von Gasser, Joseph Daniel Böhm och franske skulptören Deloye. Den sistnämnde väckte hans intresse för barock- och rokokoformer liksom för polykrom skulptur.

Tilgner vann ett namn framför allt genom sina porträttbyster och statyer, utmärkta för spirituell individualisering, för liv, energi, virtuositet och elegans (Charlotte Wolter, greve Zichy, Angeli, Makart med flera). Mästerverk var hans bilder av unga damer och barn – även statyetter eller grupper.

Till Burgteaterns utsmyckning bidrog Tilgner med statyerna Faidra, Don Juan, Falstaff, Hans Wurst. Även Rubens i Konstnärshuset tillhör dessa kraftfullt dekorativa verk. För parker utförde han fontängrupper med tritoner och najader, för kyrkogårdar ståtliga minnesvårdar.

Av monumentala verk utförde Tilgner en byst av Hummel med barnfigurer omkring sockeln (i Pressburg), det sirligt eleganta Mozartmonumentet i Wien, även detta med grupper av putti – det verkar i sin sirliga elegans bräckligt som en Sèvresgrupp –, monument över Makart i Rubenskostym (i Wien), Josef Werndl i Steyr med fyra arbetartyper vid sockeln, och borgmästar Petersen i Hamburg (det sistnämnda uppsatt först 1898).

Tilgners statyer av Goethe som ung och som gammal blev aldrig utförda i större skala. Bland hans statyetter märks Danserska, Husjungfrun (i rokoko av lokal gratie), Adam och Eva i silver och emalj med flera. Hans skaparkraft var oförtröttad till det sista. Tilgner var professor vid konstakademien i Wien. År 1897 utgavs en samling av 72 ljustryck av hans alster med text av Hevesi.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har media relaterad till Viktor Tilgner.

Källor[redigera | redigera wikitext]