Viktoria av Preussen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Prinsessan Viktoria av Preussen 1908
Viktoria av Preussen med sin andre man Alexander Zoubkoff, 1927.

Viktoria av Preussen (1866-1929), var en preussisk prinsessa, dotter till Fredrik III av Tyskland och hans maka, Viktoria av Storbritannien. Hon föddes 12 april 1866 i Neues Palais i Potsdam och kom att växa upp mestadels där.

Viktoria förälskade sig i mitten av 1880-talet i den dåvarande furst Alexander av Bulgarien (1857-1893), men familjen motsatte sig ett äktenskap av politiska skäl. Efter många stridigheter, resignerade Viktoria och gifte sig i Berlin 19 november 1890 med prins Adolf av Schaumburg-Lippe. Makarna visade sig snart vara mycket olika och äktenskapet blev barnlöst. Viktoria hade under första världskriget brittiska sympatier.

Efter makens död gifte Viktoria 1927 om sig på Palais Schaumburg i Bonn med den 34 år yngre Alexander Zoubkoff, en exilrysk adelsman och äventyrare som bland annat varit bosatt i Sverige (och där haft en biroll i filmatiseringen av Gösta Berlings saga). Han beskrivs officiellt som dansare. Detta orsakade stor skandal, och hennes bror Wilhelm II tog avstånd från henne. Zoubkoff satte henne i skuld genom att slösa bort hennes pengar och 1929 lade hon in en ansökan om skilsmässa.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia