Viktoria av Storbritannien (tysk kejsarinna)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Viktoria av Storbritannien, kejsarinna av Tyskland, målad av Heinrich von Angeli.

Viktoria av England, född 21 november 1840, död 5 augusti 1901, var en engelsk prinsessa som genom sitt gifte med den blivande Fredrik III av Tyskland blev tysk kejsarinna och drottning av Preussen. Hon var äldsta barn till drottning Viktoria I av Storbritannien och Albert av Sachsen-Coburg-Gotha.

Hon var rikt begåvad, tidigt utvecklad för sin ålder och intresserad av allehanda ting.

1858 gifte hon sig med prins Fredrik av Preussen, den blivande Fredrik III av Tyskland, och kom mestadels att residera med familjen på Neues Palais i Potsdam. Hon kom att utöva ett starkt inflytande över sin make, men hennes försök till systemskifte misslyckades, då hennes svärfar, Vilhelm I av Preussen stod helt under inflytande av Bismarck. Hennes make besteg tronen i mars 1888, han var då redan döende i strupcancer och Viktoria var kejsarinna i endast tre månader fram till makens död den 15 juni 1888.

Hon stod i ett mycket ansträngt förhållande till sin son, Vilhelm II av Tyskland alltsedan den hårda uppfostran hon tvingat honom att genomgå och förhållandet mellan mor och son förvärrades ytterligare genom Vilhelms hänsynslösa och bryska uppträdande mot modern vid sin tronbestigning.

Viktoria antog titeln "Kaiserin Friedrich" och drog sig sedan tillbaka till slottet Friedrichshof i Hessen. Hon avled 1901 i bröstcancer.

Hennes många öppenhjärtiga och indiskreta brev till sin mor utgavs 1929, efter att ha blivit utsmugglade från Tyskland av broderns, Edvard VII, privatsekreterare, lord Ponsonby (på order av den döende kejsarinnan). vid ett besök 1901.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ponsonby, Frederick, "Letters of the Empress Frederick", Macmillan & Co, London 1929
  • Packard, Jerrold M., "Victoria's Daughters" , St Martin's Press, New York, USA 1998


Företrädare:
Augusta av Sachsen-Weimar
Drottning av Preussen
1888
Efterträdare:
Auguste Viktoria av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg
Företrädare:
Augusta av Sachsen-Weimar
Kejsarinna av Tyskland
1888
Efterträdare:
Auguste Viktoria av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg