Vincens Lunge

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vincens Lunge (även stavat Vincent eller Vincents), född omkring 1486 i Danmark, död 3 januari 1536 i Trondheim, var en dansk adelsman, medlem av det norska riksrådet och kung Kristian III:s av Danmark huvudrepresentant i Norge.

Lunge studerade vid flera tyska universitet, tog doktorsgraden i kanonisk rätt och borgerlig rätt, och blev 1521 professor i juridik vid Köpenhamns universitet. År 1522 trädde han i statens tjänst som befallningsman på fästningen Krogen - Kronborg, och sändes året efter av Fredrik I till Norge för att verka för dennes sak. Där ingick han äktenskap med den norske rikshovmästaren Nils Henriksson Gyldenlöves och Inger til Austråtts dotter Margareta, och blev därigenom medlem av det norska riksrådet.

År 1524 övertalade han rådet att avsätta Kristian II, men hävdade på samma gång Norges självständighet, och förmådde Fredrik I att ge ett löfte att göra Norge till ett valrike, likställt med Danmark. Lunge blev därefter befallningsman på fästningen Bergenhus samt i nästan hela det nordanfjällska Norge, och han blev den mäktigaste mannen i norska riket.

År 1527 stödde han den svenske tronpretendenten Daljunkern och blev därmed en av Gustav Vasas fiender. Lunge anslöt sig till den av ärkebiskopen Olav Engelbrektsson i Trondheim ledda norska självständighetsrörelsen, men när han i grevefejden tog parti för den protestantiske Kristian III blev han dödad av ärkebiskopens anhängare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Lunge, 1904–1926.