Viskleken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Viskleken är en lek, där deltagarna använder mun-till-öra-principen för att viskandes förmedla en mening deltagarna runt. När meningen nått den sista personen i kedjan är den sannolikt förvanskad, eftersom förmedling av texter eller uppgifter sällan uppfattas ordagrant.


Regler[redigera | redigera wikitext]

Leken går ut på att ett antal personer, vanligen minst fem, står eller sitter i en ring. Personen som utses att börja hittar på en skapligt lång mening som den sedan viskar till personen bredvid (till exempel den som sitter till höger[1]). Sedan viskar de andra deltagarna i tur och ordning den mening de uppfattade ett varv i cirkeln. Meningen skall inte upprepas mer än en gång av varje person.

När meningen når den sista personen i cirkeln, säger denna person meningen högt. Dessutom säger den första personen också sin ursprungsmening högt. Poängen ligger i att meningen med stor sannolikhet förvanskats rejält när den har nått den sista personen i kedjan, vilket kan ge både en humoristisk och tänkvärd poäng.[1] En mening som "Jag har en hamster som heter Bella" skulle exempelvis kunna förvanskas till "Jag har svans och getter snälla".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Althoff., Mia (2010-01-04): "Viskleken". kalasdags.se. Läst 21 juni 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]