Vitézorden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vitézordens ordenstecken.

Vitézorden (ungerska: Vitézi Rend, ungefär "Hjältarnas orden") var en ungersk orden bildad 1920 av riksföreståndaren amiral Miklós Horthy sedan kung Karl IV av Ungern förhindrats att ta sitt land i besittning. Orden bestod av tre delar, den ärftliga titeln "vitéz", dubbning och en landförläning och erhölls av dem som fått utmärkelse för tapperhet i strid.

Orden förlorade sin ställning som statsorden 1944, och titeln "vitéz" får enligt ungersk lag av 1947 inte användas i Ungern.

1953 revitaliserades orden för att tillvarata de ärftliga anspråken. Den erkändes 1962 av Internationella kommissionen för riddarordnar, men sedan 2004 inte som en riddarorden utan som en "sammanslutning av ridderlig karaktär", grundad av en stat. Organisationen leds idag av József Árpad von Habsburg vars farfars far var den siste palatinen (vicekungen) av Ungern.

Rätt till medlemskap är ärftlig för kategorierna vitéz ("riddare") och Vitézi Rend nemzetvédelmi tagok (medlem utan tapperhetsmeritering, "ledamot"). Hedersmedlemskap berättigar inte till ärftligt medlemskap eller titeln vitéz (med undantaget att hedersriddare tillika ordförande för nationell sammanslutning är berättigad att tilltalas vitéz).

Ordförande (ungerska: vitézi hadnagy, ungefär "hjältarnas löjtnant") för Sverige 2006-2013 var vitéz Jonas Arnell (2014- titulär vitézi hadnagy).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]