Hoppa till innehållet

Vita lögner

Från Wikipedia
Ej att förväxla med Vita lögner (film).
Vita lögner
OriginaltitelVita lögner
GenreDrama, Såpopera
MedverkandeRune Sandlund
Pia Green
Petra Hultgren
Eric Rydman
Per Morberg
m.fl
Antal avsnitt725
Längd (per avsnitt)30 minuter
Antal säsonger8
LandSverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagMastiff
Sändning
OriginalkanalTV3
Originalvisning1997–2002
StatusNedlagd
Kronologi
FöregångareVänner och fiender
Externa länkar
IMDb SFDb

Vita lögner var en svensk såpopera som sändes på TV3 (1997–2002). Handlingen var fokuserad runt livet hos personalen och deras familjer och vänner på sjukhuset i den fiktiva staden Strömsvik.[1] Det var TV3:s första framgångsrika såpa efter att Kanal 5 köpte Vänner och fiender från dem 1997. Det första avsnittet visades den 26 oktober 1997 och det sista avsnittet den 25 april 2002. Många stora svenska stjärnor har gjort roller i såpan, bland annat Alexander Skarsgård, Ulf Dohlsten, Petra Hultgren, Anna Järphammar och Maud Adams. Charlotte Perrelli (då Nilsson) hade en större roll som Milla Svensson 1997–1998.

Vinjetten till serien sjöngs i säsong 1-5 av Martin Stenmarck och Jo-DM. Till säsong 6 gjordes en nyinspelning av den ursprungliga vinjettlåten med en kvinnlig sångerska.[2] I säsong 7 byttes den ursprungliga vinjettlåten ut mot Fre med låten Sanning eller lögn vilken kom att användas resten av seriens levnad och fram till dess att den lades ned.

Det var efter att Kanal 5 köpt rättigheterna till Vänner och fiender som TV3 såg vilken stor succé såpan varit för kanalen att de valde att producera Vita lögner för att tävla mot Vänner och fiender samt TV4:s Skilda världar om samma sändningstid.

En dansk version av såpan gjordes också som sändes mellan åren 1998 och 2001 med namnet Hvide Løgne. Serien har även gjorts i en spansk version.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]