Vitbok (skrift)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En vitbok, eller ett policydokument, är en skrift som med viss auktoritet sammanfattar idéer eller ambitioner inom ett område. Vitboksbegreppet används inom såväl politiken som inom företagsledning. Motsvarande engelska begrepp, ”white paper”, ibland ”white book”, används även om tekniska rapporter av liknande karaktär som en översiktsartikel (”survey paper”), som sammanfattar de viktigaste principerna i exempelvis en teknisk standard eller en specifik teknologi.

Europeiska unionen[redigera | redigera wikitext]

Inom Europeiska unionen är en vitbok ett dokument som Europeiska kommissionen presenterar i samband med att den föreslår nya lagar. Processen för att ta fram nya lagförslag består vanligtvis av tre steg. I det första steget presenterar kommissionen en grönbok, som är ett samrådsdokument där idéer och åtgärder presenteras inom ett visst politikområde. Syftet är att konsultera berörda och intresserade parter. I det andra steget presenterar kommissionen en vitbok där konkreta åtgärder föreslås. Denna vitbok presenteras för allmänheten samt de lagstiftande institutionerna, Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Om de lagstiftande institutionerna anser att de föreslagna åtgärderna är nödvändiga utarbetar kommissionen ett lagförslag.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Green and White Papers” (på engelska). E!Sharp 2015. http://esharp.eu/jargon#green-and-white-papers. Läst 15 juli 2015. 
Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.