Vitvingad lärka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vitvingad lärka
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Melanocorypha leucoptera2.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Lärkor
Alaudidae
Släkte Melanocorypha
Art Vitvingad lärka
M. leucoptera
Vetenskapligt namn
§ Melanocorypha leucoptera
Auktor (Pallas, 1789)
Hitta fler artiklar om fåglar med

Vitvingad lärka (Melanocorypha leucoptera) är en lärka som förekommer i Centralasien.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Pallas beskrev arten som Alauda leucoptera 1811 vilket gett arten dess vetenskapliga artepitet.[2] Gmelin beskrev en fågel redan 1789 under namnet Alauda sibirica vilket förmodligen kan ha varit vitvingad lärka, men detta är oklart och därför används inte detta vetenskapliga namn.[3]

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Vitvingad lärka häckar från Kaukasus och österut över de tempererade områdena av södra Asien och Kazakhstan. Delar av populationen är flyttfåglar och flyttar sydväst om vintern. Den övervintrar över ett stort område med stäpp norr och väster om Svarta havet, och mer än 50% av dess globala vinterområden ligger i Europa.[4] De sydvästligaste häckande populationerna, norr om Svarta havet är stannfåglar. Den är en mycket sällsynt gäst i Västeuropa.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Arten är robust och mäter i genomsnitt 17-19 cm och har ett vingspann på cirka 35 cm. Båda könen väger som adulta ungefär 44 gram. I flykten är den omisskännlig på grund av dess slående mönster på vingarna med svarta handpennor, vita armpennor och rostbruna fjädertäckare. På undersidan är fjädertäckarna istället gråa. Den vita bakkanten på vingen gör att vingen ser smalvingad ut mot en ljus himmel. Kroppen är streckad i mörky och gråaktig på ovansidan. Könen är lika men den adulta hanen har en ostreckad rostbrun hjässa och rostbruna örontäckare. Dess sång påminner om en mer melodisk sånglärka.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Vitvingad lärka lever på torr, öppen naturstäpp, hedar och slättmark. Den placerar sitt bo på marken och lägger i genomsnitt 5-6 ägg per kull, men kullar på 4-7 ägg förekommer. Honan ruvar äggen i cirka 12 dagar.[2] Dess föda består av insekter och frön. Under vintern uppträder den i flockar.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Habitatförstöring genom uppodling är en av de främsta hoten mot vitvingad lärka. Trots att populationen har minskat signifikant så är arten fortfarande relativt vanlig och IUCN bedömer den därför inte som hotad utan kategoriserar den som livskraftig (LC).[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Melanocorypha leucoptera Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom
  3. ^ Dickinson, E.C., R.W.R.J. Dekker, S. Eck & S. Somadikarta. Systematic notes on Asian birds. 12. Types of the Alaudidae. (pdf) Zool. Verh. Leiden 335, 10.xii.2001: 85-126.— ISSN 0024-1652
  4. ^ [a b] BirdLife International (2009). [Melanocorypha leucoptera]. Från: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.2. <www.iucnredlist.org>. Läst 2010-08-14.