Vladimír Clementis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vladimír Clementis

Ämbetsperiod
1948–1950
Företrädare Jan Masaryk
Efterträdare Villiam Široký

Född 20 september 1902
Tisovec, Österrikje-Ungern
Död 3 december 1952 (50 år)
Politiskt parti Tjeckslovakiska kommunistpartiet

Vladimír ”Vlado” Clementis, född den 20 september 1902 i Tisovec, död den 3 december 1952 i Prag, var en slovakisk minister, politiker, advokat, publicist, litteraturkritiker, författare och en framstående medlem av det tjeckoslovakiska kommunistpartiet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Clementis blev kommunistisk parlamentsledamot 1935. Före utbrottet av andra världskriget, 1938, emigrerade han till Paris. Hans kritik av Molotov-Ribbentrop-pakten 1939, motsade den politik som tjeckoslovakiska kommunistpartiet företrädde i sin exil i Moskva och utlöste en utredning inom partiet övervakad av Viliam Široký (som kom till Paris från Moskva.

Vid utbrottet av andra världskriget i september 1939 fängslades han som känd kommunist, och blev senare förflyttad till ett brittiskt koncentrationsläger. Efter frigivningen, bestämde han sig för att tillbringa kriget i London, där han blev tjeckisk kommentator i brittiska radion och uppmuntrade slovakerna att kämpa mot nazisterna.

Tillbaka i Tjeckoslovakien 1945, blev Clementis vice utrikesminister i den första regeringen efter kriget. Som företrädare för Tjeckoslovakien, undertecknade han FN-stadgan i San Francisco den 26 juni 1945. Efter en statskupp, som han hjälpte till att organisera, efterträdde han Jan Masaryk som utrikesminister. År 1948, i sin nya roll, spelade han en avgörande roll i att organisera den tjeckoslovakiska del av Operation Balak genom att tillhandahålla hjälp för det nybildade israeliska flygvapnet.

År 1950 tvingades han avgå, anklagad för att vara en "deviationist". Han greps och åtalades för att olagligt ha försökt att korsa statsgränsen, vilket senare ändrades till den allvarligare anklagelsen att vara en "borgerlig nationalist" och att ha deltagit i de trotskistiska - Titoite - sionistiska konspirationen.

Efter att ha dömts i vad som ansågs vara en skenrättegång, hängdes han tillsammans med Rudolf Slansky, den 3 december 1952. Hans aska spreds på en väg nära Prag. Hans fru, Lida, fick endast makens två pipor och tobak och skrevs ut från fängelset.

På ett berömt fotografi från 21 Feb 1948 (berättelsen beskrivs i The Book of Laughter and Forgetting av Milan Kundera), står Clementis bredvid Klement Gottwald, som senare, efter en statskupp, blev president i Tjeckoslovakien. När Clementis avrättades 1952 blev han raderad från fotografiet (tillsammans med fotografen Karel Hájek).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från en annan språkversion av Wikipedia