Vladimir Horowitz

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vladimir Horowitz

Vladimir Horowitz, född 1 oktober 1903 i Kiev i nuvarande Ukraina (i dåvarande Tsarryssland), död 5 november 1989 i New York i New York, var en rysk-amerikansk pianist.

Han började sin internationella karriär 1924 och gjorde sin debut i USA 1928 med New York Philharmonic Orchestra. Han blev känd för sin fulländade, virtuosa stil och teknik, och var en ledande tolkare av Liszt, Robert Schumann och Rachmaninov. Han har även komponerat ett antal mindre verk för piano och har gjort några ofta spelade pianotranskriptioner.

Horowitz har blivit en av de mest omdiskuterade klassiska pianisterna genom sin personliga stil med ett romantiskt och expressivt uttryck. Ibland kallades han ”den siste romantikern”. Samtidigt kunde han i viss repertoar, som den wienklassiska, visa prov på återhållsamhet i uttrycket och enastående klarhet, som i Beethovens Kejsarkonsert. Även hans Scarlattiinspelningar hör till de bästa i sitt slag. Vissa kritiker pekar på brist på stilkänsla, överdrivet uttryck och ojämn kvalité. Andra ser hans närhet till sitt uttryck och hans personliga stil som hans främsta tillgång och som något genialt. Hans ton hade sången som ideal, hans klang var orkestral och full av färger, hans dynamik sträckte sig från det svagaste pianissimo till det mest dånande fortissimo. In i det sista uppträdde han och spelade in skivor, de sista åren mest kortare verk, och han upplevde något av en ny blomstring på 1980-talet. I april 1986 gjorde han ett uppmärksammat besök i Sovjetunionen efter över 60 år i exil; konserten i Moskva tevesändes över hela världen och gavs ut på CD.

Horowitz ligger begravd på Cimitero Monumentale i Milano tillsammans med sin hustru Wanda och dotter Sonia i familjen Toscaninis grav.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]