Volkswagen Phaeton

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Volkswagen Phaeton.
VW-motor W12.

Volkswagen Phaeton [fætɔn], Typ D1, är en lyxbil från Volkswagen. Bilen visades för första gången som designstudie på bilsalongen i Frankfurt i september 1999, då under namnet "Concept D".

Namnet Phaeton anknyter till den grekiska mytologin. Phaeton var den son till solguden Helios som en dag fick sin önskan uppfylld, att få köra solvagnen över himlen.

Modellen introducerades i Sverige i november 2002 och den var Volkswagens första lyxbil. Vid introduktionen fanns det två tillgängliga motorvarianter, en 3,2 liters V-6-motor med 241 hk/177 kw, och en W-12, 6-liters 12-cylindrig med en effekt av 420 hk/309 kw. 2003 kom en dieselmotor, V-10 TDI, 313 hk/230 kw, med ett vridmoment av 750 Nm vid ett varvtal om 2000 varv per minut. Med den kraftigaste motorn är topphastigheten elektroniskt begränsad till 250 km/h.

Det var Volkswagens chef Ferdinand Piëch som ville skapa en lyxbil för att konkurrera med Mercedes-Benz och BMW. Försäljningen gick dock inte enligt förväntningarna. Priset var på samma nivå med konkurrenternas, men Volkswagens varumärke kunde inte mäta sig med dessa i fråga om prestige. Bilen byggs i i en fabrik i Dresden med glasfasad, "die Gläserne Manufaktur".


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]