Wafdpartiet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Wafd)
Hoppa till: navigering, sök
Wafdpartiet
حزب الوفد
Wafd PP.gif
Land Kungariket Egypten Egypten
Grundat 1919
Grundare Saad Zaghlul Pascha
Upplöst 23 juli 1952
Huvudkontor Kairo
Politisk ideologi Nationalliberalism
Liberalkonservatism
Nationalism
Antiimperialism
Politisk position Mitten-höger
Egyptisk politik
Politiska partier
Val

Wafdpartiet (arabiska: حزب الوفد) var ett högerliberalt och nationalistiskt politiskt parti i Egypten grundat år 1919. Det var det största politiska partiet i landet under sin existens, ofta regeringsbärande, och arbetade för skapandet av en parlamentarisk demokrati.[1] Wafdpartiet motarbetades ofta av Egyptens kungahus och den gamla ockupationsmakten Storbritannien och förbjöds slutligen efter 1952 års revolution.[2] År 1978 skapades Nya Wafdpartiet som dock inte är en juridisk efterträdare till det gamla partiet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Wafdpartiet uppstod efter att den egyptiska delegationen till fredskonferensen i Paris 1919 hade avvisats av de europeiska stormakterna och hindrats från att göra sina krav på självständighet hörda. I Egypten rådde en djupt nationalistisk stämning hos folket, landets lydställning till Storbritannien hade resulterat i utbrett missnöje och fick den dåligt orgaiserade självständighetsrörelsen att bilda ett politiskt parti för att bättre driva sin plattform.[3] Namnet kom av arabiskans Wafd ("delegation"), åsyftandes de nationalister som under ledning av Saad Zaghlul Pascha for till Europa år 1919 men i slutändan förbjöds att besöka varken fredskonferensen eller den brittiska regeringen i London. Den egyptiska delegationen, som inkluderade representanter från diverse sociala och politiska grupper, fortsatte att propagera för att britterna skulle lämna landet och Saad Zaghlul med flera skickades därför i exil. Domen mot nationalistledarna ledde till 1919 års egyptiska revolution mot britternas kontroll över landet. De brittiska myndigheterna tillät de nationalister som hade deporterats att återvända hem i hopp om att splittra oppositionen,[4] men effekten blev den motsatta och Wafdpartiet övergick från att vara en löst sammansatt koalition till ett enhetligt politiskt parti.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Osman, Tarek, Egypt on the Brink, by Tarek Osman, (Yale University Press, 2010), p. 26
  2. ^ Jeremy M. Sharp (2011). Egypt: Background and U. S. Relations, DIANE Publishing, s.40
  3. ^ Arthur Goldschmidt, Jr. (2008). A Brief History of Egypt, Infobase Publishing, s.131
  4. ^ Schulze, Reinhard (2002). A Modern History of the Islamic World. I.B.Tauris. Sid. 54. ISBN 9781860648229. http://books.google.com/books?id=ODfRbCkr9TAC. Läst 7 March 2015