Anglo-egyptiska Sudan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anglo-egyptiska Sudan
arabiska: السودان الأنجلو مصري
engelska: Anglo-Egyptian Sudan

1899–1956
Flagga generalguvernörens flagga
Anglo-Egyptian Sudan.png
Huvudstad Khartoum
Största stad Khartoum
Språk Arabiska, Engelska
Statsskick kondominat
Bildades 19 juni 1899
 – bildades genom erövring
 – bildades ur Mahdisternas Sudan
Upphörde 1 januari 1956
 – upphörde genom Sudans självständighet
 – uppgick i Sudan
Areal 139,426 km² (1841)
Valuta egyptiska pund
I dag del av Egypten Egypten
Libyen Libyen
Sudan Sudan
Sydsudan Sydsudan
Karta över Anglo-egypytiska Sudan.

Anglo-egypytiska Sudan (arabiska: السودان الأنجلو مصرر) var namnet på Sudan mellan 1899 och 1956, då det var ett kondominat styrt av Storbritannien och Egypten . Det var beläget i Nordafrika direkt söder om Egypten. Det delade gräns med italienska östafrika och Röda havet i öst, Franska Ekvatorialguinea till väster och förlängdes till de norra gränserna mot Kenya, Uganda och belgiska Kongo.

Sudan var kontrollerat av Egypten som var ett brittiskt protektorat med en osmansk vicekung. 1882 gjorde mahdisterna uppror i Sudan och tog makten samt utropade en egen stat. Egypten och Storbritannien gick gemensamt till anfall mot mahdistregimen och återtog kontrollen över landet 1898.[1] Enligt en konvention den 19 juni 1899 bildades det nya kondominatet Anglo-egypytiska Sudan.

Landet leddes av en generalguvernör som tillsattes av egyptierna efter britternas godkännande, men styrdes i verkligheten som en brittisk koloni med huvudstaden i Khartoum. Fram till självständigheten 1956 administrerades Sudan av britterna som två separata enheter – det islamiska norra och det kristna södra territoriet. Under den tiden använde landet både den egyptiska och brittiska flaggan.

De viktigaste produkterna i kolonin var gummi arabicum och bomull. Invånarantalet var över 6 miljoner människor och området täckte uppskattat 2 512 288 km².

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Göran Börge (20 september 2004). ”Slaveriet har satt djupa spår i Darfur” (på engelska). Svenska dagbladet. http://www.svd.se/slaveriet-har-satt-djupa-spar-i-darfur. Läst 14 februari 2016.