Liberalkonservatism

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln ingår i Wikipedias
serie om konservatism
Ideologier

Liberalkonservatism
Värdekonservatism
Kulturkonservatism
Socialkonservatism
Frihetlig konservatism
Neokonservatism
Nykonservatism
Paleokonservatism
Radikalkonservatism
Lundakonservatism
Nationalkonservatism
Konservativ liberalism
Kristen höger

Politiska partier

Konservativa partier
Internationella Demokratiska Unionen
Europeiska folkpartiet (EU)

Liberalkonservatism, omfattas idag av många etablerade höger-mitten-partier i främst Västeuropa. Liberalkonservatism är en term som används till att beskriva en ideologi som kombinerar ett förespråkande av laissez-faire ekonomiska principer såsom respekt för avtal, försvar av privat egendom och fria marknader med tron på naturlig ojämlikhet, religionens betydelse och värdet av traditionell moralism genom ett ramverk av en begränsad, konstitutionell, representativ regering.

Detta står i kontrast till klassisk liberalism och särskilt aristokratisk konservatism där man avvisar principen om jämlikhet som något oförenligt med den mänskliga naturen, och istället betonar idén om naturlig ojämlikhet.

Termen liberalkonservatism ska inte förväxlas med konservativ liberalism som till skillnad från liberalkonservatismen är en förgrening av liberalismen och inte konservatismen[1]. Liberalkonservatismen kombinerar liberalismens syn på förnuft och individuella rättigheter med konservatismens syn på försiktig samhällsutveckling och respekt för etablerade traditioner och institutioner. Detta kan jämföras med socialliberalism, där staten anses kunna spela en roll i att tillförsäkra individer någorlunda jämlika möjligheter att förverkliga sina personliga mål, men där traditioner inte tillmäts något intrinsikalt värde (utan endast ett instrumentellt). Historiskt har liberalkonservatismen kombinerat konservativa värderingar i till exempel sociala frågor med en marknadsliberal syn på samhällsekonomi.

Exempel på liberalkonservativa partier i det moderna samhället är Moderata samlingspartiet och Kristdemokraterna i Sverige och Samlingspartiet i Finland.

I Sverige är kända företrädare för liberalkonservatism tidningen Axess magasins chefredaktör PJ Anders Linder[2] och Svensk Tidskrift.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://traditionochfason.wordpress.com/2009/06/16/liberal-konservatism-och-konservativ-liberalism/
  2. ^ Den upplysta konservatismen, Svenska Dagbladet 28 februari 2010
  3. ^ svensktidskrift.se