Walker Art Gallery

Ej att förväxla med Walker Art Center.

Walker Art Gallery
Information
PlatsLiverpool, Merseyside, England
AdressWilliam Brown Street, Liverpool
Etablerat1877
Etablerat avSir Andrew Barclay Walker
Besökare per år391 765 (2019)[1]
Webbplats
http://www.liverpoolmuseums.org.uk/walker/

Walker Art Gallery är ett konstmuseum i Liverpool i England. Det grundades 1877 av Sir Andrew Barclay Walker. Det är ett av Storbritanniens största konstmuseer utanför London. Museet är en del av National Museums Liverpool där även Lady Lever Art Gallery ingår.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första stegen mot en konstmuseum i staden togs när Liverpool Royal Institution förvärvade 37 målningar från den skuldsatte William Roscoe. Ett galleri öppnades för detta ändamål 1843 och 1860 öppnades William Brown Library and Museum i Liverpool. Det fanns dock fortfarande ett behov av ett renodlat konstmuseum och 1873 initierade borgmästaren och bryggaren Andrew Barclay Walker (1824–1893) bygget av ett nytt museum. Året därpå lade prins Alfred grundstenen och 1877 kunde Edward Stanley, earl av Derby, inviga museet. Den nyklassicistiska byggnaden ritades av Cornelius Sherlock och Henry Hill Vale.

Åren 1931–1933 var museet stängt för ut- och ombyggnation. Under andra världskriget var det åter stängt, samlingen transporterades bort till skyddade lokaler och byggnaden användes för administration och distribution av ransoneringsböcker.

Samlingen[redigera | redigera wikitext]

Alfabetisk lista över ett urval målningar i samlingen

Walker Art Gallerys stora konstsamling innefattar italienska och nederländska målningar från 1300–1550 och europeisk konst från 1550–1900, inklusive verk av Giambattista Pittoni, Peter Paul Rubens, Rembrandt och Nicolas Poussin samt impressionister såsom Claude Monet och Edgar Degas. Där finns även brittisk konst från 1700- och 1800-talet, till exempel George Stubbs och William Turner samt en stor samling av verk av prerafaeliterna. Från 1900-talet är till exempel Lucian Freud, David Hockney och Gilbert och George representerade. Utöver måleri ingår även litografier, teckningar, textilier, glaskonst och en stor skulptursamling samt brittisk keramik.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]