Wallhamn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wallhamn AB
Wallhamn.jpg
Wallhamn, med ett roro-fartyg från Eukor vid kaj
Org.nr556669-2009
TypAktiebolag
HuvudkontorTjörns kommun
NyckelpersonerTorbjörn Wedebrand
verkställande direktör
BranschHamndrift
Antal anställda130 fast anställda och omkring 150 timavlönade[1]
Historia
Grundat1962 (2004)
GrundareTjörnbröderna, Walleniusrederierna och Bengt Törnqvist
Ekonomi
Omsättning270 miljoner kronor (2018)
Struktur
ÄgareGrimaldigruppen

Wallhamn AB är ett svenskt hamnföretag, som äger och driver hamnen Wallhamn för roro-fraktfartyg på Tjörn. Företaget ägs idag av den italienska Grimaldigruppen.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Wallhamn grundades 1962 av bröderna Lars Johansson och Vilgot Johansson tillsammans med Walleniusrederierna och Bengt Törnqvist. I Wallhamn AB hade Wallenius ursprungligen 50% av aktierna, Lars Johansson 35,7% och Bengt Törnqvist 14,3%. Det första fartyget anlöpte hamnen 1965. År 1973 köpte bröderna Johansson ut Bengt Törnqvist och Walleniusrederierna och startade rorofrakttrafik med specialfartyg byggda vid Lödöse varv i rederiet Roto-Line.

Bröderna Johansson expanderade kraftigt sin verksamhet inom den löst organiserade Johanssongruppen under 1960- och 1970-talen, bland annat med roro- och kusttankerfartyg och köp av varven Lödöse varv och Oskarshamns varv. År 1982 gick ett stort antal Johanssonbolag i en omfattande konkurshärva, bland annat Wallhamn AB, efter en kris i bland annat Oskarshamns varv. Staten förlorade omkring en miljard kronor.[2]

Wallhamn hamnade därmed i ägo av Tjörns kommun. År 2004 köptes företaget av den italienska rederigruppen Grimaldi Group, det Walleniusägda koreanska Roro-rederiet Eukor och en skeppsmäklarfirma. Från 2009 är det helägt av Grimaldi Group.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Wallhamn är en hamn för att lasta och lossa personbilar, lastbilar, bussar och industrimaskiner. Företaget bedriver anknuten verksamhet som inspektion av gods samt fordonsverkstad. På hamnområdet finns magasin på 15.000 m² och lagringsutrymme utomhus på 200.000 m². Det finns parkeringsplatser för 17 500 fordon.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]