Wannsee

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wannsee (Berlin-Wannsee)
Stadsdel
Wannsee.jpg
Land Tyskland Tyskland
Stad Berlin
Stadsdelsområde Steglitz-Zehlendorf
Koordinater 52°25′N 13°9′Ö / 52.417°N 13.150°Ö / 52.417; 13.150
Area 23,7 km²
Folkmängd 9 384 (2011)
Befolkningstäthet 396 invånare/km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
GeoNames 2814196
Stadsdelen Wannsees läge i Steglitz-Zehlendorf, Berlin
Stadsdelen Wannsees läge i Steglitz-Zehlendorf, Berlin
För andra betydelser, se Wannsee (olika betydelser).
Karta över Wannsee

Wannsee är en stadsdel i stadsdelsområdet Steglitz-Zehlendorf i Berlin, Tyskland och även en pendeltågstation (S-bahn) från 1874 med samma namn som ligger i orten. Området ligger vid sjön Großer Wannsee. Här hölls den beryktade Wannseekonferensen den 20 januari 1942.

Wannsee är ett populärt utflyktsmål för berlinarna. Här finns flera bad, det mest kända Strandbad Wannsee. Sjön Großer Wannsee är mycket populär för båtfolk, inte minst seglare. I Wannsee finns flera segel, yacht- och roddklubbar som har sina klubbhus i anslutning till sjön.

Under slutet av 1800-talet utvecklades Wannsee till ett välmående villaområde, vilket det fortfarande är. Här har flera kända tyskar bott, bl.a. Willy Brandt, Claus Schenk von Stauffenberg och Max Liebermann. I ett av villaområdena hittar man huset där Wannseekonferensen hölls. Huset är idag ett museum och utbildningsplats.

I stadsdelen ligger delar av världsarvet Palats och parker i Potsdam och Berlin, bland annat ön Pfaueninsel, Schloss Glienicke och Jagdschloss Glienicke.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Strandbad Wannsee

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]