Wannsee

Wannsee
(Berlin-Wannsee)
Stadsdel
Land Tyskland Tyskland
Stad Berlin
Stadsdelsområde Steglitz-Zehlendorf
Koordinater 52°25′N 13°9′Ö / 52.417°N 13.150°Ö / 52.417; 13.150
Area 23,7 km²
Folkmängd 9 384 (2011)
Befolkningstäthet 396 invånare/km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Geonames 2814196
Stadsdelen Wannsees läge i Steglitz-Zehlendorf, Berlin
Stadsdelen Wannsees läge i Steglitz-Zehlendorf, Berlin
Stadsdelen Wannsees läge i Steglitz-Zehlendorf, Berlin
För andra betydelser, se Wannsee (olika betydelser).
Karta över Wannsee.

Wannsee är en stadsdel i stadsdelsområdet Steglitz-Zehlendorf i Berlin, Tyskland och även en pendeltågsstation (S-bahn) från 1874 med samma namn som ligger i orten. Området ligger vid sjön Grosser Wannsee. Här hölls Wannseekonferensen den 20 januari 1942.

Wannsee är ett populärt utflyktsmål för berlinarna. I trakten finns flera bad; det mest kända är Strandbad Wannsee, som dock ligger i grannstadsdelen Nikolassee. Sjön Grosser Wannsee är mycket populär för båtfolk, inte minst seglare. I Wannsee finns flera segel-, yacht- och roddklubbar som har sina klubbhus i anslutning till sjön.

Under slutet av 1800-talet utvecklades Wannsee till ett välmående villaområde, vilket det fortfarande är. Här har flera kända tyskar bott, bland andra Willy Brandt, Claus Schenk von Stauffenberg och Max Liebermann. I ett av villaområdena finns byggnaden där Wannseekonferensen hölls. Huset är idag museum och utbildningsplats.

I stadsdelen ligger delar av världsarvet Palats och parker i Potsdam och Berlin, bland annat ön Pfaueninsel, Schloss Glienicke och Jagdschloss Glienicke.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]