Friedrichshain-Kreuzberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vapen Karta
Friedrichshain-Kreuzbergs vapen Friedrichshain-Kreuzbergs läge i Berlin
Basfakta
Bundesland: Berlin
area: 20,16 km²
antal invånare: 276 049 (31 maj 2012)
befolkningstäthet: 13 693 invånare per km²
administrativ uppdelning: 2 stadsdelar:
Friedrichshain och
Kreuzberg
Webbplats: BA Friedrichshain-Kreuzberg
Politik:
partifördelning i stadsdelsområdets parlament
(sedan 2016):
Linke Grüne SPD CDU AfD Piratenpartei Partei FDP
12 20 10 4 3 2 2 2
partifördelning i stadsdelsområdets parlament

Friedrichshain-Kreuzberg är ett stadsdelsområde (Bezirk) i Berlin som består av stadsdelarna Friedrichshain och Kreuzberg. Området bildades i samband med den stora stadsdelsreformen i Berlin 2001, då de två stadsdelarna slogs samman efter att tidigare ha utgjort politiskt och administrativt separata stadsdelsområden. Därmed är det ett av Berlins två stadsdelsområden där stadsdelar från både tidigare Östberlin och tidigare Västberlin ingår; det andra är Mitte.

Både Friedrichshain och Kreuzberg är kända för politiska vänster- och alternativrörelser, och Allians 90/De gröna är sedan valet 2006 och åter efter valen 2011 och 2016 största parti i stadsdelsfullmäktige. Sedan 2013 är Monika Herrmann (Die Grünen) borgmästare i stadsdelsområdet.[Uppdatering behövs] Hermann efterträdde Franz Schulz som var borgmästare 2006-2013.

Friedrichshain-Kreuzberg är ett tätbebyggt innerstadsområde som bebyggdes som del av Wilhelminischer Ring under slutet av 1800-talet. Idag består bebyggelsen av en blandning av äldre mietskaserne och modernistiska höghus från efterkrigstiden. Det är det mest tätbefolkade av Berlins tolv stadsdelsområden. Stadsdelen har Berlins lägsta medelålder på befolkningen, 36,9 år (2004), då den räknas som ett attraktivt bostadsområde för unga vuxna.

Stadsdelsområdet har sedan 2003 bron Oberbaumbrücke som symbol och vapensköld, då den är den enda bron som sammanbinder stadsdelarna Friedrichshain och Kreuzberg, som ligger på var sin sida av floden Spree.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Bezirk Friedrichshain-Kreuzberg.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]