Waverley (elbil)

Från Wikipedia
Waverley
En Waverley från 1901 utställd på Regent Street i London, 2017
En Waverley från 1901 utställd på Regent Street i London, 2017
Grundinformation
TillverkareIndiana Bicycle Company
American Bicycle Company
International Motor Company
Pope-Motor Car Company
Waverley Company
Tillverkning1897-1916
 • OrtIndianapolis, Indiana, USA
Drivlina
MotorElmotor
Waverley Coupe i en annans i The Saturday Evening Post 1910

Waverley var ett amerikanskt märke för elbilar, vilka producerades i Indianapolis i Indiana mellan 1898 och 1916 av ett företag under olika ägare och namn.

Waverley började som ett märke för cyklar, vilka tillverkades av Indiana Bicycle Company. Företaget började bilproduktion 1878 med en tvåsitsig "runabout", men bilmodellen gjordes större 1902 till en fyrsitsig bil.

En del av modellerna hade drivning på framhjulen och en del på bakhjulen, beroende på var förarplatsen placerades. Senare hade bilarna en karosstopp för att likna tidens bensindrivna bilar. Denna modell kallades "Sheltered Roaster", men fick senare benämningen Model 90.

Indiana Bicycle Company bytte namn till American Bicycle Company år 1900 och till International Motor Car Company 1901. Företaget köptes därefter 1904 av Pope-koncernen och ingick i denna som Waverley Deparment of Pope Motor Car Company. Pope-koncernen gick i konkurs 1908, men affärsfolk i Indianapolis räddade produktionen av Waverley genom det nybildade Waverley Company. Detta företag lade ned sin tillverkning 1916.

Waverley i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den första elbilen i Sverige var en Waverley "runabout", som importerades 1898 av bilhandlaren Adolf Östberg i Stockholm.[1]

Waldemar Jungner uppfann 1899 nickel-kadmiumbatteriet, som lagrade energi mycket bättre än dåtidens blybatterier. År 1900 demonstrerade han sitt batteri genom att köra en Waverley tolv timmar i sträck i ett varv Karlavägen, Narvavägen, Strandvägen, Birger Jarlsgatan och SturegatanÖstermalm i Stockholm, 148 kilometer på en enda laddning.[2]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är delvis baserad på artikeln Indiana Bicycle Company på engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]