Welthauptstadt Germania

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Albert Speers modell av Germania.
Speers modell av den tänkta "Große Halle" i Germania.

Welthauptstadt Germania, tyska för Världshuvudstaden Germania, var en stad som planerades ersätta Berlin, som ny huvudstad i Adolf Hitlers planerade "världsrike".

Sedan Hitler omgestaltat Berlin genom diverse byggnadsprojekt, till en mer "värdig" huvudstad i hans framtida rike, skulle namnet ändras till Germania. Albert Speer var arkitekten bakom det aldrig realiserade projektet. Hitler, som själv var högeligen intresserad av arkitektur, deltog ivrigt i Speers projekterande. Staden skulle bli världens största, med över 10 miljoner invånare.

Staden skulle genomkorsas av två axlar, en nord-sydlig och en öst-västlig. De två axlarna skulle korsa varandra i mitten. Vid varje ände av axlarna skulle det ligga en flygplats. En motorväg skulle omge staden, som även skulle genomskäras av ringlinjer. Tillfartsvägar skulle stråla ut från centrum till motorvägen. Järnvägsnätet skulle byggas om och stadens många stationer skulle ersättas med två centralstationer, Südbahnhof och Nordbahnhof. Som en del av nord-syd-axeln skulle det byggas en stor paradgata, Große Straße, med Paris Champs-Élysées som förebild. Paradgatan skulle dras genom en 117 meter hög triumfbåge, och sluta vid en enorm kupolhall, Volkshalle.

Volkshalle[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Volkshalle

Volkshalle, även kallad Große Halle, var den kupolbyggnad Speer och Hitler tänkte uppföra i slutet av Große Strasse, vid Adolf Hitler Platz. Hallen skulle med en höjd av 320 meter bli den största i världen, och rymma 180 000 människor. Inspirationen till Volkshalle kom delvis från Peterskyrkan i Rom, vars kupol är 45 meter hög.

Spår av Germania[redigera | redigera wikitext]

En Speerlykta vid Charlottenburger Tor.

Det finns fortfarande några spår kvar av Germania-planerna i Berlin. Die Ost-West-Achse genom Tiergarten planerades av Speer som en av Germanias paradgator och breddades kraftigt. Utflyttningen av Siegessäule från Königsplatz till Großer Stern 19381939 skedde som en del i planeringen av Germania. Speer ritade också särskilda gatlyktor för Germania, som skulle lysa upp de stora gatorna utan att störa stadsbilden. Några av dessa överlevde kriget och finns kvar att se bland annat i Kaiserdamm.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Palm, Anders (2010). ”Germania : Hitlers världshuvudstad”. Allt om vetenskap (nr. 5): sid. s. 84-90. ISSN 1652-3318.