Bahnhof Berlin Gesundbrunnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Berlin Gesundbrunnen
S-Bahn Berlin Gesundbrunnen.jpg
Stationsinformation
Ort Berlin
Öppnade 1871
Trafikeras av Deutsche Bahn
Trafiktyp Passagerartrafik
Kapacitet
Antal spår 12 (varav 2 för U-bahn)
Nivåer 2
Spår under jord 2
Passagerare per år 100 000/dag
Förbindelser
Anslutande linjer Regionaltåg, Fjärrtåg
Pendeltåg S1,S2,S25,S41,S42
Tunnelbana U-Bahn U8
Buss
Föregående station S1,S2,S25: Humboldthain
S41: Wedding
S42: Schönhauser Allee
Efterföljande station S1,S2,S25: Bornholmer Strasse
S41: Schönhauser Allee
S42: Wedding
U-Bahn.svg Gesundbrunnen
U-Bahn Berlin Gesundbrunnen.JPG
Stationsinformation
Stad Berlin, Tyskland Tyskland
Invigd 1930
Kapacitet
Antal plattformar 1 st
Förbindelser
Linje Berlin U8.svg
Föregående station U8: Pankstrasse
Efterföljande station U8: Voltastrasse

Bahnhof Berlin Gesundbrunnen är en av Berlins stora järnvägsstationer som ligger i Gesundbrunnen i den norra delen av staden.

Stationen öppnades redan 1871 och är en av de mest trafikerade i Berlin beroende på att det är en bytesstation mellan flera pendeltågslinjer (S-Bahn), fjärrtågs- och regionaltågslinjer, men även till tunnelbanan (U-Bahn). Stationen är en av Berlins stora tågcentraler för S-bahn tillsammans med Berlin Ostkreuz, Berlin Südkreuz, Berlin Westkreuz, Berlin Ostbahnhof, Berlin Zoologischer Garten samt Berlin Hauptbahnhof. Gesundbrunnen utgör Berlins norra knutpunkt för regionaltågtrafiken och bland annat Prignitzexpressen (RE 6) utgår från Gesundbrunnen.

Till skillnad från stationerna Westkreuz, Ostkreuz och Südkreuz har Gesundbrunnen inte namnet Nordkreuz, vilket 2005 föreslogs av Deutsche Bahn men senare togs tillbaka. Anledningen skulle vara att förenkla för resenärerna. Diskussionen om en ändring kom efter att stationen på Papestraße fått namnet Südkreuz.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1842 öppnades den första delen av linjen Berlin-Stettin som gick genom Gesundbrunnen. 1871 fick Gesundbrunnen en egen station som trafikerades av gods- och persontåg och var en del av Berlins ringbana.

Under Berlins delning tappade Gesundbrunnen sin roll då fjärrtågen försvann och S-Bahn bojkottades[förtydliga] av majoriteten av västberlinare. Under 1990-talet följde en renässans för stationen som byggdes om och återigen fick fjärrtågstrafik. Bredvid stationen befinner sig idag affärscentrumet Gesundbrunnen-Center.

2001 återöppnades sträckan mellan Gesundbrunnen och Schönhauser AlleeBerlins ringbana.

Tunnelbanestationen[redigera | redigera wikitext]

Gesundbrunnen är även tunnelbanestation på linje U8. Linjen började planeras redan i början av 1900-talet och AEG lade fram sina planer för en nordsydgående linje 1907. Efter flera års förhandlingar fastställdes 1912 en tunnelbanelinje. Första världskriget försenade byggandet åtskilliga år och först 1930 kunde U-Bahnhof Gesundbrunnen invigas. Stationen är ritad av den i Berlin verksamma svenska arkitekten Alfred Grenander. Den går liksom stationen på Alexanderplatz i turkos färg.

Bilder[redigera | redigera wikitext]