Whole Lotta Love

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Whole Lotta Love
Sång
Från albumet Led Zeppelin II
GenreRock
SpråkEngelska
Längd5.34
SkivbolagAtlantic Records
LåtskrivarePage/Plant/Jones/Bonham/Dixon
ProducentJimmy Page

Whole Lotta Love är en sång som bygger på bluesmusikern Willie Dixons You Need Love. Mest känd är låten antagligen i Led Zeppelins rock-version; detta var låten som gruppen slog igenom med sent 1969. Låten har i Led Zeppelins version blivit en blandning av blues och hårdrock och har en instrumental mittsektion med congas-trummor och konstiga surrande ljud, skapade av en Theremin. Det är Jimmy Page som spelar Thereminen; han gillade att experimentera med instrumentet och använde det många gånger live. De surrande ljuden uppfattas felaktigt om man spelar låten på en musikanläggning som använder mono, då dessa ljud vandrar mellan de två stereo-kanalerna. Efter mittsektionen drar Page igång låten med ett gitarrsolo och melodin innan mittsektionen körs än en gång.

Whole Lotta Love var Led Zeppelins första singelskiva som släpptes i USA och den var också den enda som nådde in på tio-i-topplistan; mycket beroende på att Led Zeppelin knappt släppte några singlar och att många av deras mest kända låtar, "Stairway to Heaven" till exempel, aldrig släpptes som singlar. På de första tryckningarna av Led Zeppelin II där låten släpptes första gången står inte Willie Dixon med som upphovsman. Detta kom inte att ordnas upp förrän 15 år senare.

Whole Lotta Love gjordes även i en minnesvärd version år 1970 av gruppen CCS. Andra kända artister som gjort covers på den är bland annat Tina Turner, U2 och Prince.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

I TV-serien That 70's show säger Hyde till Kelso, "You never been like this since you thought that you heard your name on Led Zeppelin II" Kelso: "It's in there! In whole lotta love, they clearly sings: Kelso lotta love!"