Wienerbröd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Wienerbröd
Spandauer med creme.JPG
Ett wienerbröd med krämfyllning och glasyr.
LandDanmark Danmark
MatsortBakverk
Serveras somKaffebröd

Wienerbröd är ett bakverk som i grunden består av wienerdeg, som blir luftig och frasig vid bakning. Det finns i många varianter med olika fyllningar och garnityr.

Tillagning[redigera | redigera wikitext]

Wienerbröd bakas av wienerdeg. Denna tillverkas med inkavlat matfett, vilket ger ett luftigt och frasigt resultat vid bakning.

Bakfettet läggs först i ett tjockt lager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i "tre treslag"[förtydliga] vilket ger 27 fettlager (3*3*3=27). Det påminner om smördeg, som dock i motsats till wienerdegen inte innehåller någon jäst. Det är vanligt att lägga på vaniljkräm samt ringla glasyr över. Wienerbrödets vikt brukar ligga runt 25–75 gram, och antalet kcal per 100 gram är 512.[källa behövs]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Wienerbrödets ursprung tillskrivs ofta en strejk bland bagare i Danmark år 1850. Strejken fick bageriägarna att anställa arbetstagare från andra länder, inklusive sådana från Österrike, som förde med sig sin egen bageritradition. Mathistorikern Bi Skaarup la ansvaret i stället på bagaren Niels Christian Albeck, som år 1845 hade varit på studieresa i Österrike och därifrån tagit med sig tre gesäller. I vart fall blev österrikisk "Plundergebäck" snabbt populär i Danmark och det utvecklades och förfinades av danska bagare.[1][2] Eftersom lamineringstekniken för "Plunderteig", tidigare var okänd i Danmark och kom från Wien, fick degen heta "wienerdej" och bakelsen "wienerbrød".

Förutom i Norden och på franska har bakverket inte ett namn som är relaterat till Wien. På engelska heter bakverket Danish pastry eller bara Danish och i norra Tyskland är namnet Kopenhagener. I övriga Tyskland heter den "Plunder". Värt att notera är att bakverket i Köpenhamn heter wienerbrød, medan det i Wien heter Kopenhagener.

Wienerbröd i populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

En missuppfattning i Sverige är att danska wienerbröd vanligen har ett chokladöverdrag. Denna missuppfattning kan komma från TV-programmet Solstollarna, där rollfiguren Skumberg smugglade "danska" wienerbröd med choklad på över till Sverige.[3]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Wienerbrød”. Arbejdsgiverforeningen Konditorer, Bagere og Chocolademagere. Arkiverad från originalet den 16 januari 2013. https://web.archive.org/web/20130116214915/http://www.akbc.dk/fagspecialer/wienerdej. Läst 17 januari 2012. 
  2. ^ Inger Abildgaard (1 februari 2007). ”De danske kager er en fantastisk historie”. Samvirke. Arkiverad från originalet den 16 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141016005653/http://samvirke.dk/mad-sundhed/artikler/danske-kager-fantastisk-historie.html. Läst 16 oktober 2014.  Interview med Bi Skaarup, en dansk mathistoriker och tidigare ordförande för Det Danske Gastronomiske Akademi.
  3. ^ ”Tio väldigt konstiga tv-program”. Metro. Arkiverad från originalet den 9 februari 2018. https://web.archive.org/web/20180209003143/https://www.metro.se/artikel/tio-v%C3%A4ldigt-konstiga-tv-program-xr. Läst 8 februari 2018.