Wikipedia:Anslagstavlan/Juni 2007/Svenskspråkiga Wikipedia har fler korta artiklar än många andra språkversioner

Från Wikipedia
Veckans nyskrivna artikel
Veckans förlängda artikel

av Elinnea

Svenskspråkiga Wikipedia har många artiklar i förhållande till antalet talare, men tyvärr är en stor del av dem mycket korta. Svenskspråkiga Wikipedia är en av de språkversioner som har störst andel korta artiklar, bara ungefär hälften (51 %) av våra artiklar är över 0,5 bytes[1], och endast 13 % är över 2 kb [2]. Motsvarande siffror för andra språkversioner: tyska (89/44), franska (81/30), spanska (85/40), norska (bokmål) (65/19) och danska (63/16). Detta visar att inte bara de språk med fler talare har fylligare artiklar, utan även de som har färre.

Vi bör göra allt vi kan för att artiklarna på svenskspråkiga Wikipedia ska bli fylliga och innehållsrika, och ett samarbete för att lyfta fram skapande av längre artiklar, och förlängning av artiklar, inleddes under maj 2007: Wikipedia:Veckans nyskrivna artiklar. Syftet med denna sida är att lyfta fram och hylla de fylligare nyskrivna artiklarna på Wikipedia, och att även uppmuntra till förlängning av redan existerande artiklar.

Fler projekt och samarbeten startar förhoppningsvis vartefter, så att svenskspråkiga Wikipedia så småningom kan komma ikapp de andra språkversionerna.