Wikipedia:Det är ingen rättighet att redigera på Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Det är ingen rättighet att redigera på Wikipedia

Syftet med Wikipedia är att bygga ett trovärdigt uppslagsverk, och det mesta annat är underordnat detta mål. På svenskspråkiga Wikipedia har man genom åren varit jämförelsevis restriktiv med att blockera användare av andra skäl än ren, medveten vandalism. Många användare anser att detta är ett problem, då denna hållning erbjuder gott om spelrum för dem som tolkar principen om konsensus som att de har vetorätt. Hållningen ger även mer eller mindre medvetet obstruerande stort utrymme, vilket riskerar att trötta och nöta ut wikigemenskapen. Det kan därför vara värt att göra klart att Wikipedia inte är främst för att alla alltid ska kunna redigera sajten - Wikipedia är främst ett uppslagsverk, ett uppslagsverk under uppbyggnad.

Därför gäller alltså även att så länge man är ute efter att bidra positivt till uppslagsverket är man mer än välkommen att göra det, men har man andra mål med sitt redigerande än så kan man inte räkna med att kunna hänvisa till yttrandefriheten - som av olika anledningar inte är applicerbar här - för att komma undan med sitt agerande. Inte heller går det att hänvisa till detta om man blir blockerad från redigering. Betrakta följande metafor: En konstutställning på ett publikt museum besöks av en person som inte håller med om utställningens budskap. Personen i fråga ställer sig mitt i rummet och börjar predika sina åsikter. Personen i fråga bärs ut av vakter och portförbjuds. Detta är något som av de flesta förutom rena rättshaverister skulle ses som okej. Av samma anledning har Wikipedia all rätt i världen att mota bort människor som inte är ute efter att förbättra uppslagsverket.

Wikimodellen med fritt redigerbara sidor har visat sig vara ett utmärkt sätt att åstadkomma detta, men om den modellen i något fall kommer i konflikt med det encyklopediska målet, kommer alltid encyklopedin först. Med andra ord: om enstaka användare har kraftigt avvikande idéer om vad projektet syftar till kan det hända att den personen avrådes från att redigera, eller om inget annat hjälper, i sista hand får finna sig i att bli avstängd. På samma sätt kan enstaka kontroversiella artiklar låsas för redigering en kortare eller längre tid om gemenskapen anser att det på sikt gagnar uppslagsverkets kvalitet och utveckling.

Se även[redigera | redigera wikitext]