Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Kommentarer om administrationen av Wikipedia är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration, till exempel Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. Diskussion kan inledas direkt här på sidan, eller befintlig utomstående flyttas hit med hänvisning kvar på dess gamla plats.

Copyright-skyddat inlägg på Wikipedia:Anmäl ett fel.[redigera wikitext]

Averater har i en replik i Wikipedia:Anmäl ett fel#Asylsökande med apatiska barn, apatiska flyktingbarn, påpekat att en kopia av ursprungsinlägget finns på en webbsida som är märkt med copyright. Egentligen borde det vara grund för radering av inlägget på WP:Anmäl ett fel, men ärendet känns delikat. Jag vill därför få synpunkter på hur detta bör hanteras. Stigfinnare (diskussion) 21 juli 2016 kl. 12.26 (CEST)

ersätt inlägget med länk till aktuellt original, och kommentar varför det raderats?Yger (diskussion) 21 juli 2016 kl. 12.29 (CEST)
Bra tips, tack! Det är utfört nu. Stigfinnare (diskussion) 21 juli 2016 kl. 12.36 (CEST)
Tack. Jag visste inte heller riktigt hur det borde lösas och la tills vidare endast det inlägget. Bra ni löste det! --افيراتير (diskussion) 21 juli 2016 kl. 12.50 (CEST)
Då användaren lade in texten på Wikipedia så godkände han samtidigt en CC-licens. Att det finns en kopia av texten på en personlig blogg med copyrightskydd upphäver inte CC-licensen. Så jag kan inte se någon anledning att radera det. AlphaZeta (diskussion) 21 juli 2016 kl. 15.23 (CEST)
Vi har inga garantier (OTRSmail) att det är bloggaren som la in texten här.Yger (diskussion) 21 juli 2016 kl. 15.54 (CEST)
Det står på bloggen att det är riktat till Wikipedia så man får nog utgå från att det är samma person. Instämmer alltså med AlphaZeta. Vi bör inte använda upphovsrättsargumentet när det är mer eller mindre klart att det är ok. Det är också olämpligt att använda upphovsrätt på ett sätt som kan uppfattas som att hindra någon från att komma till tals. Edaen (diskussion) 21 juli 2016 kl. 16.53 (CEST)
Håller med AlphaZeta och Edaen. /NH 21 juli 2016 kl. 17.46 (CEST)
Instämmer med föregående, men om man vill förtydliga det hela går det att sätta citattecken runt texten och ange källan (länka till där originalet finns) för att helgardera sig, men tycker inte att det känns nödvändigt.
Jag däremot stöder Ygers linje. Länken är en utmärkt lösning. Tostarpadius (diskussion) 22 juli 2016 kl. 06.49 (CEST)
Jag också. Det är bloggarens sak att visa att inga upphovsrättsproblem föreligger, också om vi bör visa god vilja och vid behov länka etc. Så länge inlägget inte stryks tycker jag inte det är ett sätt att strypa diskussionen. Om det dök upp på bloggen senare än på Wikipedia är förstås Wikipedia-inlägget oproblematiskt. --LPfi (diskussion) 22 juli 2016 kl. 11.43 (CEST)
Hoppsan, här verkar det att rubriken för blogginlägget faktiskt visar att inlägget var avsett för Wikipedia. --LPfi (diskussion) 22 juli 2016 kl. 11.46 (CEST)
jag håller med @Edaen:, och om man nu måste göra det så måste personen informeras ordentligt. Jagf har gått igenom användarbidragen för berörd artikel och tvärt emot vad anmälaren påstår är det läkare med psykiatri som specialistkompetens och erfarenhet som varit delaktiga i artikelns utformning i stort. Som jag har påpekat för Averater är jag däremot av uppfattningen att artikeln borde skrivas om, men dock inte av de skäl som anmälaren anger, utan för att artikeln aldrig kommer till ett metaperspektiv och för att artikeln lider av svårartad namedropping.Klementin (diskussion) 22 juli 2016 kl. 18.11 (CEST)
Den berörda tråden AEF bör kanske flyttas till någon bättre plats? Här? -- Innocent bystander 22 juli 2016 kl. 13.01 (CEST)
Vad jag förstår förutsätts inga administratörsåtgärder, endast en kontroll av artikeln, och då är väl Anmäl ett fel rätta platsen, vid sidan av artikeldiskussionen? --LPfi (diskussion) 22 juli 2016 kl. 13.17 (CEST)
Nej, det föranleder nog inga administrativa åtgärder, men arkiveras AEF ens? -- Innocent bystander 22 juli 2016 kl. 13.24 (CEST)
Ja, det verkar så --Larske (diskussion) 22 juli 2016 kl. 13.35 (CEST)