Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Kommentarer om administrationen av Wikipedia är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration. Här kan kommenteras kontroversiella administrativa åtgärder och beslut, till exempel anmälningar på Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. Diskussioner som sväller ut på dessa eller andra sidor kan flyttas hit varmed en länk ny rubriken här kan lämnas kvar på den gamla sidan. Det går också bra att starta diskussioner direkt här på sidan.

Byte av användarnamn[redigera]

Det här är ett inlägg främst riktat till administratörerna.

Tidigare har vi ju haft som praxis vid namnbyten att vi inte byter namn på användare med för få editeringar, utan i stället uppmanar dem att bara registrera ett nytt namn. Nu har global namechangers beslutat att även användare med noll editeringar skall få sina namn bytta. Motiveringen är bl a att man inte kan lägga upp ett nytt konto med samma emailadress som ett gammalt, och att det kunde skapa problem för en ny, oerfaren användare som inte vet hur man tar bort eller ändrar en redan satt emailadress i sina inställningar. Risken blir då, menar man, att nytillkomna användare som har råkat välja fel namn hellre slutar på projektet. Eftersom jag knappast kan använda en annan praxis än resten av Wikipedia, kommer jag att följa denna nya praxis.

Anledningen till att jag skriver detta meddelande, är att jag vet att en del administratörer har hjälpt till att uppmana användare med för få editeringar att hellre registrera ett nytt namn. Dessa bör ju informeras om policyförändringen, vilket jag alltså gör nu. / TernariusD 21 augusti 2015 kl. 09.33 (CEST)

Det är överraskande. Om jag vill ha fler konton, t.ex. för test eller för olika roller, så måste jag alltså använda olika e-postadresser. Det är inget egentligt problem för den som rutinmässigt använder tillfälliga skräpadresser eller som har en egen e-postserver att skapa nya adresser på, men för många användare torde det vara mycket förvirrande. Ett särskilt problem är det för dem som använt en "officiell" adress för privat Wikipedia-arbete och sedan behöver den adressen för den roll adressen är kopplad till. Det finns också en risk att man för något av sina konton använder en e-postadress som man inte bevakar annat än sporadiskt. --LPfi (diskussion) 21 augusti 2015 kl. 17.05 (CEST)
Det låter direkt olämpligt för botkonton, som ju ska vara nära knutna till botförarens konto. Självklart ska botkontot kunna kopplas till botförarens ordinarie adress. Lsj (diskussion) 21 augusti 2015 kl. 17.28 (CEST)
En intressant fråga är då om detta även gäller konton skapade med Special:Skapa konto när man är inloggad? -- Innocent bystander 21 augusti 2015 kl. 17.30 (CEST)
Jag har nu testat om det går att lägga upp flera konton med samma emailadress, och det gick. Argumentet i name changers mailing list, som jag vidarebefordrade ovan, var alltså falskt. Jag ska ta upp det i maillistan, men tvivlar starkt på att det kommer att ändra något beträffande praxisen. Konsensus är massiv; hittills har jag sett tjogtals med inlägg för att tillåta 0-editeringar, och bara ett emot.
Jag beklagar att jag inte testade funktionaliteten innan, utan skrämde upp så många användare. / TernariusD 21 augusti 2015 kl. 18.23 (CEST)

Nyval censor[redigera]

I oktober går min behörighet som censor ut och jag meddelar det här för jag hoppas att det blir ett val av ny censor. Jag behöver i vilket fall som helst ta en paus från Wikipedia och då tror jag det är bäst att jag gör det fullt ut. Höstblomma (diskussion) 26 augusti 2015 kl. 20.31 (CEST)