Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kommentarer om administrationen av Wikipedia (KAW) är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration, till exempel ärenden från Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. En diskussion kan inledas direkt här på sidan eller flyttas hit från annan plats.

Denna sida arkiveras av en robot efter 7 dygn.

Trollkonton[redigera | redigera wikitext]

Hej. Jag vill bara uppmärksamma alla administratörer på att det det verkar vara ett troll som är i farten och som bland annat skapar förvillarkonton. Så att fler håller koll på senaste ändringarna. MVH Papper Pappergörs av trä! 20 februari 2021 kl. 19.34 (CET)

Noterat. Riggwelter (diskussion) 20 februari 2021 kl. 19.39 (CET)
Det kan kanske påpekas att trollet verkar använda rätt luriga användarnamn, som LittIeGun, vilket med det vanliga, serifflösa typsnittet blir LittIeGun. Det gäller alltså att ha ögonen öppna och tänka på att tecknen kan ha andra betydelser än vad de först verkar ha. / TernariusDisk 20 februari 2021 kl. 20.04 (CET)
Någonting måste göras här, tänker om man kan lista alla dessa uppkomna konton inför en IP-koll för att se om det finns någon IP-nummerserie att intervallblockera. Det är tydligt att det är en person som IP-hoppar. Papper Pappergörs av trä! 20 februari 2021 kl. 20.08 (CET)
Detta är ett hustroll, som kan allt om teknik, så det är bara att vi är många som ÅBGar så klingar det a~v.Yger (diskussion) 20 februari 2021 kl. 20.11 (CET)
Egentligen är det inte bra att vi skriver om det här öppet har jag tänkt på, inför framtida såna här attacker kanske man borde kunna ha en chatt eller någon form av sluten diskussionssida som bara administratörer kan använda eller något sånt? Hur ser det ut med detta på andra språkversioner och andra projekt? Papper Pappergörs av trä! 20 februari 2021 kl. 20.23 (CET)
(Redigeringskonflikt)
(Med tanke på IP-kontroll) Jag är inte helt säker på att det är tillåtet att använda ip-koll på det sättet, dvs för att avslöja ip-adresser (Pingar IP-kontrollanterna: Fluff, Tegel, Julle). Dessutom har ofoget hållit på i flera år; risken är att det är tillräckligt lång tid för att det har börjat smitta. / TernariusDisk 20 februari 2021 kl. 20.27 (CET)
Det är mycket begränsat i vad vi får lämna ut. Däremot får vi förstås själva agera på informationen. Det går alltså utmärkt att sammanställa en lista så kan jag se vad jag kan göra, även om jag inte kan rapportera i detalj om det.
(Ja, jag ser också integritetshålet här. Men någonting måste vi kunna göra åt saken.) /Julle (disk.) 20 februari 2021 kl. 20.38 (CET)
(Redigeringskonflikt) Engelskspråkiga Wikivoyage har börjat använda missbruksfiltrens kommentarsfält. De är inte särskilt smidiga, då de inte är avsedda för ändamålet, men man undviker behovet av en yttre plattform. –LPfi (diskussion) 20 februari 2021 kl. 20.29 (CET)
Ja, kan vi låta ip-kontrollanterna sköta intervallblockeringen vore det ju en idealisk lösning. Dock får vi nog, misstänker jag, vara beredda på att det kan bli frågan om flera intervall. Dels kan ofoget vara smittsamt; dels finns det åtminstone två typer av smittosamt beteende: De som lägger upp förvirrarkonton, och de som lägger upp konton, där kontonamnen är hela meningar med grova könsord. Det är långtifrån säkert att båda typerna är gjorda av samma person(er). (Förlåt att jag agerar Djävulens advokat...) / TernariusDisk 20 februari 2021 kl. 20.50 (CET)
Jo det bästa vore om IP-kontrollanterna (som i regel också är administratörer) kan lägga intervallblockeringar och blockera eventuella öppna proxyservrar, bara att de ger en notis om att det är en IP-nummerserie eller en öppen proxy först, men utan att avslöja vilka adresser det handlar om så att övriga i alla fall får en hint om vad det handlar om. En IP-koll kan ju också avslöja om det är en eller flera användare som ligger bakom dessa trollattacker. Jag föreslår en IP-koll på kvällens trollkonton och intervallblockeringar på matchande IP-nummer och öppna proxies. Papper Pappergörs av trä! 20 februari 2021 kl. 21.01 (CET)
Jag har inte hunnit titta på det här, men könsordskontona är mycket svåra att hitta en bra intervallösning på. Men om ni som har kollat på personen som skapar konton liknande existerande namn har en liten lista på saker som skett på sistone så kan jag undersöka det. /Julle (disk.) 20 februari 2021 kl. 21.07 (CET)
(Redigeringskonflikt) Papper, vi admins har blivit anklagade på meta för att ha hemliga gruppkonversationer och prata off wiki ibland (hemliga grupper har jag aldrig varit med i), så det är inget jag skulle rekommendera att vi skapar. Öppenheten är viktigare. Hustrollen vet hur de skall göra och det enda vi kan göra är som Yger skrev: ÅBG. Även Dieselmotorvagnar blev ju utsatt igår för samma sak, och det fejkkontot blockerades snabbt. Bäst är att vi ibland kollar loggen över nyskapade konton ibland. Adville (diskussion) 20 februari 2021 kl. 21.03 (CET)
(Redigeringskonflikt) Japp, okej. Min tanke var bara att vi borde kunna ligga steget före trollen via en sluten sida eller chatt, som givetvis kan granskas. Man skulle kunna ha en indikator på senaste ändringarna som visar att det skrivs på sidan, men inte vad som skrivs. Sen ska den givetvis inte användas i onödan, lika lite som att IP-kontrollanterna kan göra kontroller utan att man lagt in en begäran. Vet inte bara en tanke. Papper Pappergörs av trä! 20 februari 2021 kl. 21.11 (CET)
(Redigeringskonflikt) Jo, jag brukar också varna för "hemliga" överläggningar, av samma skäl som Adville, men jag tycker det är en viss skillnad här: Det enda hemliga är ip-adresserna, och det är av integritetsskäl, inte för att vi vill dölja våra bevekelseskäl: De är öppna, nämligen för att de blockerade har lagt upp förvirringskonton eller konton med grovt obscena användarnamn, något som drabbar alla användare. Däremot finns det ett annat problem: Om en blockering av de underliggande ip-adresserna till den här typen av konton skall ha någon praktisk nytta måste de vara långa, annars är den nuvarande metoden med ÅBG-blockeringar inte mycket mer arbetskrävande. Att blockera ett helt intervall i lång tid tycker jag är högst olämpligt; det var inte så intervallblockeringsvapnet var tänkt, och emm strider det mot Wikipedias idé att blockera stora grupper av presumtiva användare vars enda fel är att deras ip-adresser ligger nära en vandals. Jag undrar om inte det gamla, vanliga köret med ÅBG-blockeringar är det bästa trots allt. / TernariusDisk 20 februari 2021 kl. 21.25 (CET)
Mitt förslag är att vi vänder oss till respektive trolls internetleverantör. Det finns en gammal sida för detta och min branscherfarenhet säger mig att leverantörerna är (numer) mycket känsliga för missbruk av deras tjänster. Om våra IP-kontrollanter känner sig bekväma med att skriva till leverantörerna kan vi i alla fall reducera hustrollens tramsande något, för ingen vill ju bli av med uppkopplingen... Riggwelter (diskussion) 20 februari 2021 kl. 21.26 (CET)
Och en fråga: vilken lag förbjuder oss att koppla IP-adress till användare [och göra den publik]? Wikipedia lyder som bekant inte under GDPR. Alla säger at det är "av integritetsskäl" och att det "omfattas av sekretess", men faktum är att ingen - än så länge - kunnat peka på ett lagrum för detta. Riggwelter (diskussion) 20 februari 2021 kl. 21.28 (CET)
@Ternarius: det jag tänker med stora intervallblockeringar i det här fallet är att eventuellt bara ha dem akut på några timmar, tills trollet tröttnat. Det kräver dock att man gör en IP-koll under själva attacken, vilket kanske inte alltid hinns med. Vet inte är inte så kunnig på sånt här egentligen. Bara spånar fritt nu. Papper Pappergörs av trä! 20 februari 2021 kl. 21.48 (CET)
@Riggwelter: Det är väl en WMF-policy att inte lämna ut, eller vara mycket restriktiv att lämna ut, ip-nummer på de som skapar konton? Jag tycker det är bra. Det skyddar lite troll, men vinner enormt mycket i integritet pch förtroende. När inte ens trollkobtons IP sprids blir jag lite tryggare när jag är neutral i artiklar som bevakas av mörkermän till exempel. LittleGun (diskussion) 20 februari 2021 kl. 21.58 (CET)
Kan konfirmera att det inte är lagstiftning som begränsar vad vi kan göra (eller, ja, i alla fall inte någon lagstiftning jag har koll på), utan Wikimediastiftelsens policy. Alla IP-kontrollanter har undertecknat någon form av avtal där man förbinder sig vid att hålla sig till den. /Julle (disk.) 20 februari 2021 kl. 22.41 (CET)
Mest för sakens skull: det innebär att policyn, och därmed avtalet, saknar laglig grund (annars skulle avtalet ifråga ha hänvisat till amerikansk (?) lagstiftning). Man kan alltså inte förlora annat än en behörighet och/eller ett förtroende. Vilket är logiskt, eftersom en IP-adress aldrig kan vara sekretessbelagd. Riggwelter (diskussion) 21 februari 2021 kl. 00.32 (CET)
Jag vet inte, så jag borde inte svara. Men, Wikipedia är ju väldigt öppna med IP-nummer om man "väljer" att inte logga in. Så jag gissar att det inte finns någon laglig grund att dölja IP för de som har konton. Det är väl kutym att göra det, andra forum brukar inte skriva ut IP, det står då "anonym" istället och annars ett användarnamn. Hoppas någon kan ge ett tydligt ja eller nej svar på din fråga. LittleGun (diskussion) 21 februari 2021 kl. 00.49 (CET)
Stiftelsens jurister håller på att tvinga fram att alla IP-adresser skall vara dolda, kan vara värt att minnas i sammanhanget. m:IP Editing: Privacy Enhancement and Abuse Mitigation. Själv är jag tämligen ointresserad av vad den eventuella juridiska grunden för avtalet är, ity jag inte tänker bryta mot det oavsett utan göra mitt bästa för att hjälpa gemenskapen med verktygen inom de ramar som är mig givna. /Julle (disk.) 21 februari 2021 kl. 01.42 (CET)
Kan tillägga att det redan händer att vi abuseanmäler återkommande problemanvändare till internetleverantörerna, i hopp om att det skall göra någon skillnad. /Julle (disk.) 21 februari 2021 kl. 01.43 (CET)
@Ternarius:, jag tänkte inte på ip nummer utan på själva saken att vi admins skulle skapa en hemlig grupp där vi överlägger om saker. Det var det jag tyckte vi skulle vara försiktiga med. Att blockera ip nummer som skapar trollkonton är en annan sak. Adville (diskussion) 21 februari 2021 kl. 00.33 (CET)
Jag vill säga att medan en sluten eller hemlig chatt skulle kunna underlätta i vissa fall skulle den samtidigt skada förtroendet (enligt min åsikt i alla fall). För mig är en av Wikipedias starka sidor att det inte finns särskilt mycket som hemlighålls, förutom just en registrerad användares uppgifter. Jag tycker båda dessa är något att värna om. En intressant fråga i saken är, kan vi komma på en teknisk lösning som automatiskt förhindrar skapadant av förvillarkonton? Det torde inte vara så svårt att upprätta något som kontrollerar för vanliga, och i synnerhet svårupptäckta, ersättningar (exempelvis I istället för l), men om det går att införa vet jag inte. Det kan också vara problematiskt med just vilka regler en sån lösning skulle få (exempelvis, skulle Dieselmotorvagnar eller Pappret vara utlösande?), men det är nog en annan diskussion. Dieselmotorvagnar (till stationen) 21 februari 2021 kl. 01.18 (CET)
@Adville: Jo, hemliga överläggningar mellan administratörerna är också jag emot. Dessutom, när jag tänker efter (vilket kanske jag skulle gjort före istället...), så behöver det inte bli särskilt mycket av "hemliga överläggningar" om IP-kontrollanterna sköter saken. En IP-kontrollant har väl i normalfallet inte mycket behov av att diskutera saken med andra?
@Dieselmotorvagnar: En intressant detalj är att det redan finns en "för lika"-kontroll beträffande namnbyten. Varför det inte fungerar vid nyregistreringar vet jag inte. Jag har tagit upp en närliggande fråga på namnbytarnas mejllista: Eftersom det finns en kontroll av "nästan-lika" namn vid själva namnbytet, varför inkluderas då inte de "nästan-lika" namnen i den kontroll som de som vill byta namn själva kan göra om deras nya namn finns eller ej. Jag har väl inte fått något klart besked, men det verkar som om det är något "tekniskt". Den logik som styr urvalet av "nästan-lika" namn i samband med namnbytet måste i alla fall vara något "tekniskt". Skulle någon utvecklare kunna vara till hjälp? Och hur når vi en sådan? / TernariusDisk 21 februari 2021 kl. 05.08 (CET)
Jag är ganska säker på att kontrollen fungerar vid nyregistreringar. Problemet för utvecklarna är att hitta en balans mellan vilka namn som ska tillåtas och vilka som är förvillande. Just stort i och litet L finns rapporterat i Phab:T194310. Det hänger ihop med den mycket äldre motsatta felrapporten Phab:T10257 att kontrollen då hindrade namn som inte alls var lika (litet i och stort L). /EnDumEn 21 februari 2021 kl. 10.25 (CET)
Ett alternativ för nu kan vara att skapa sitt egna (eller sina egna) "förvirrarkonto" i förebyggande syfte, jag själv skapade DenSportgIadeSkåningen den 12 januari 2020 i förebyggande syfte.[1], då detta inte är första gången. Ett annat alternativ är att "följa" användarsidor på konton som inte är skapade (jag följer rätt många sådana), då får man upp det direkt i sin bevakningslista när dessa skapas \\\D.S.Skåningen (diskussion) 23 februari 2021 kl. 21.56 (CET)