Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Kommentarer om administrationen av Wikipedia är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration, till exempel Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. Diskussion kan inledas direkt här på sidan, eller befintlig utomstående flyttas hit med hänvisning kvar på dess gamla plats.

Finns det någon anledning att tillåta oinloggade att redigera i ns:2?[redigera wikitext]

Bidragen från anonyma i Användarnamnrymden ger oss inte mycket att glädjas åt. Vad sägs om att skapa ett filter som helt stoppar anonyma från att redigera användarsidor? Jag syftar här inte på undersidor, där det kan finnas sandlådor där artiklar är under utveckling, utan rena användarsidor. Jag syftar inte heller på att installera ett "halvskydd" som stoppar de som inte är autoconfirmed. Det skulle kunna störa de användare som kommer hit för att presentera sina robotar. Utan jag syftar här bara på redigeringar av oinloggade i ns:2 som inte är undersidor. -- Innocent bystander 21 maj 2016 kl. 09.03 (CEST)

Det gäller alltså vandalisering av användarsidor. Jag tänker mig att ett sådant filter mest skulle få vandalerna att vandalisera andra sidor, eller helt enkelt registrera ett konto. Frågan om det finns någon anledning att tillåta redigering är bakvänd. Naturligtvis gör det inte det – men skulle vi börja tänka så skulle vi förbjuda de flesta användare att redigera de flesta sidor. /NH 21 maj 2016 kl. 12.43 (CEST)
Jag som "drabbats" två gånger i listan du visar, skulle rent praktiskt se det som en nackdel (förutom att jag principiellt är än mer tveksam). Det klotter som förekommer återställs bland det snabbaste av allt klotter, jag kan inte minnas när jag självt behövt göra det (märkt det före någon annan). Ofta tittar jag inte på klottret men ibland gör jag det och får då återkopplingen vilken åtgärd jag vidtagit som lett till den reaktionen, vilket jag tycker är av värde vare sig reaktionen är helt bort i tok eller ej.Yger (diskussion) 21 maj 2016 kl. 12.54 (CEST)
Det är jobbigare att registrera en användare varje gång man ska vandalisera och trolla än att bara köra oinloggat, så det skulle mest troligt minska med ett filter. dnm (d | b) 23 maj 2016 kl. 14.22 (CEST)
Som Yger. Det är viktigare att nya användare kan skriva där de hamnar, även om det är på fel ställe, än att hamna på en skrivskyddad skriva och tro att det inte går att redigera/kontakta användare den vägen. Klottrare, troll och vandaler hanteras snabbt och bäst med ÅBG. Däremot har dnm rätt i att det skulle minska klottermängden i användarrymden. Varje försvårande av redigering minskar klotter.--LittleGun (diskussion) 23 maj 2016 kl. 14.32 (CEST)som LittleGun
Om det nu är så principiellt viktigt att man ska kunna klottra överallt! Är ni medvetna om att vi redan har en hel namnrymd som är skrivskyddad för alla utom admins? Det går att låsa upp många av dessa sidor. Jag var med och gjorde det på Wikisource, för att möjliggöra för LA2 att redigera ett par av dessa sidor. -- Innocent bystander 23 maj 2016 kl. 15.51 (CEST)
Nej, det var jag inte medveten om och jag har ingen aning om vilken namnrymd det skulle vara. Jag var inte heller medveten om att det är principiellt viktigt att kunna klottra överallt. Just användarsidor är det lätt att hamna på när man vill meddela en användare något. Är man ovan är det bra att kunna skriva där och inte hindras, EMRÅ. Om samma gäller för den namnrymd som redan är skrivskyddad vet jag inte.--LittleGun (diskussion) 23 maj 2016 kl. 16.24 (CEST)
Jag tänker lite som att det är en viktig princip att vara öppen även om ingen princip är utan undantag. Jag tycker en hel del av trollandet som skett på användarsidor varit otrevligt (även om jag själv inte blivit drabbad). Klottrandet bryr jag mig inte mycket om men trollande som blir så personligt riktat är värre. Kanske kan det motivera en låsning. Jag är inte säker varken för eller mot. --افيراتير (diskussion) 23 maj 2016 kl. 17.10 (CEST)
Jag förmodar att Innocent bystander syftar på MediaWiki-namnrymden, att jämföra med denna anser jag emellertid blir lite fel eftersom denna intar en särställning genom att påverka väldigt många sidor (i flera fall alla sidor) på Wikipedia. --Rasmus 28 23 maj 2016 kl. 20.09 (CEST)
Instämmer med Dnm att det är jobbigare att registrera ett nytt användarkonto varje gång hen ska vandalisera och trolla än att bara köra oinloggat. Ett filter skulle mest troligt minska förstörelsen av användarsidor. Istället skulle då svWikipedianer få tid över till att kunna lägga sin energi på annat. --Allexim (diskussion) 23 maj 2016 kl. 20.34 (CEST)
Som Yger med flera. Jag blir själv drabbad då och då av oinloggade som varit arga på mig av en eller annan orsak. Jag hinner mycket sällan ta bort det som dessa i sin besvikelse har låtit uttrycka på min sida utan det har ofta någon annan hunnit före med att ta bort. Och då bevakar jag ändå själv SÄ ganska mycket. ... Och hade användarsidan varit skrivskyddad så hade de låtit sin frustration gå ut över någon annan sida istället. --MagnusA 23 maj 2016 kl. 20.50 (CEST)
Eller som skett med mitt nick, att de gjort Youtube där de hänger "mig" mm, skriver bloggar för att angripa mig som superskurk, skriver inlägg på fora på Internet där de angriper mig. Då tar jag 1000 gånger hellre en "råsop" på min användarsida som återställs inom sekunder.Yger (diskussion) 23 maj 2016 kl. 20.53 (CEST)